Nyheter

AD dömer Gävlekafé – igen

Coffee Shop Nian i Gävle ska betala en HRF-medlem 135 000 kronor i skadestånd och utebliven lön. Detta enligt en tredskodom från Arbetsdomstolen. Ärendet är bara ett av flera som förbundet driver mot kaféet.

Publicerad 27 april 2016
AD dömer Gävlekafé – igen
Coffee Shop Nian i Gävle ska betala 135 000 kronor till en HRF-medlem, enligt tredskodomen som kom i april. Foto: Pernilla Wahlman.

Det var i februari som Hotell- och restaurangfacket för andra gången stämde Coffee Shop Nian i Gävle. Denna gång handlade det om en medlem som inte fått rätt lön, sjuk- och semesterersättning. Eftersom arbetsgivaren inte svarat på stämningen, meddelade Arbetsdomstolen i slutet av april en så kallad tredskodom som går helt på HRF:s linje.

Arbetsgivaren ska nu betala 135 000 kronor till medlemmen. Förutom detta döms arbetsgivaren även att betala 100 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket, bland annat eftersom man satt upp övervakningskameror utan att förhandla med facket.

Ägaren till Coffee Shop Nian har en månad på sig att överklaga domen.

Hotell- och restaurangfacket driver även ett annat ärende mot företaget. Det rör en medlem som facket menar har sagts upp samt avskedats utan grund. HRF kräver sammanlagt 400 000 kronor till medlemmen i skadestånd och utebliven semesterersättning. Dom i det målet väntas den 1 juni.