Snabbkurs Alkoholservering

6 saker du vill veta om alkoholservering

Det finns en hel del regler kring servering av alkohol. Här är sex punkter att styrka sig med inför valborgsfirandet.

Publicerad 30 april 2025
6 saker du vill veta om alkoholservering
Har du pejl på detaljerna när det gäller alkoholservering? Foto: Istockphoto

1 Uppstyrt i snart 400 år

Redan på 1640-talet fanns en lag om alkohol­servering.
Enligt den fick inget utskänkningsställe hålla öppet efter klockan 19 på vintern, och klockan 21 på sommaren.

2 Inomhuslokal ett måste?

En ett år gammal dom har lett till att vissa kommuner nu nekar alko­holtillstånd för renodlade uteserveringar.
Domen, som föll i kammarrätten i Göteborg, slog fast att lagens krav på »lokal med sittplatser« innebär att det ska finnas en inomhuslokal.

3 Går inte att stryka från notan

Det är enligt lag förbjudet att bjuda på alkohol på krogen. Du får alltså inte låta bli att ta betalt för ett glas, exempelvis som kompensation för något.

4 Böter för överservering!

Du får inte servera alkohol till en som är märkbart berusad. Det har hänt att serveringspersonal straffats med böter, man är alltid personligt ansvarig för serveringen.

5 18 år gäller för gästen …

För 53 år sedan, 1972, infördes 18-årsgränsen för alkoholservering på krogen. Dessförinnan var det 16-årsgräns som gällde.

6 … men inte för anställda

Den som serverar alkohol måste inte ha fyllt 18 år enligt lag. Kommunala till­ståndsenheter kan ändå föreskriva 18 år som en lämplig åldersgräns.
Den eller de serveringsansvariga, som ska ha uppsikt över alkoholser­veringen, måste däremot vara minst 20 år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här