Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”45 000 nya jobb i branschen”

År 2023 kommer antalet anställda i hotell- och restaurangbranschen vara 45 000 fler än i dag. Samtidigt lämnar ungefär lika många anställda branschen varje år. Detta enligt en ny rapport från HRF:s och Visitas gemensamma yrkesråd.

Publicerad 4 februari 2014

Bättre ekonomi, ökad turism och en mer urban livsstil bland svenskarna gör att hotell- och restaurangbranschen går en blomstrande framtid till mötes. Om företagen lyckas täcka sitt kompetensbehov, vill säga.
Det skriver UHR, Utbildningsrådet för hotell- och restaurangbranschen, i en ny rapport om behovet av att utbilda och anställa i branschen. UHR beräknar att nästan 190 000 personer kommer att vara anställda i branschen år 2023. Det är ungefär 45 000 fler än i dag. Samtidigt lämnar ungefär 40 000 anställda branschen varje år.
– Det finns ett stort rekryteringsbehov. Det behövs rekryteras någonstans mellan 40 000-50 000 personer till branschen varje år fram till 2013, sade Göran Andersson från Visitas styrelse när rapporten presenterades. 

Samtidigt är det allt färre unga som väljer hotell- och restaurangutbildningar på gymnasiet. De senaste 20 åren har dessa minskar successivt, visar rapporten. I genomsnitt utexamineras mellan 3 500-4 500 hotell- och restaurangelever per år, vilket bara täcker en knapp tiondel av det årliga rekryteringsbehovet. Förhoppningsvis kommer denna trend att vända inom ett par år tack vare den gymnasiereform som infördes 2011, tror UHR.

Tyvärr gäller trenden att överge branschen efter några år även för dem som utbildat sig. Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF och ordförande i UHR, säger att den största utmaningen för branschen är att försöka behålla dem som redan arbetar här.
– Det är klart att tydligt att man måste kolla på de förhållanden som finns i branschen. Hur ska man kunna kombinera sitt vanliga liv med ett jobb i branschen? Det måste också finnas kompetensutvecklingsmöjligheter för dem som vill satsa på att stanna i branschen.   

Rapporten har också undersökt attityder till kompetensutveckling i branschen. Det visar sig att alla grupper, anställda såväl som arbetsgivare är positiva till detta. Bland de anställda är det kunskap om lagar och avtal, ekonomi, budget och arbetsmiljö som hamnar i topp. Arbetsgivarna tycker att de anställda bör lära sig mer om försäljning, ledarskap och kundbemötande. 

Branschen 2023 enligt rapporten:

  • Ungefär 190 000 personer kommer att arbeta i branschen år 2023.
  • Alla yrkesgrupper, förutom receptionister, ökar i antal till 2013. Den största enskilda yrkesgruppen kommer även fortsättningsvis vara köks- och restaurangbiträden.  
  • Rekryteringsbehovet kommer att ligga konstant på mellan 40 000 och 50 000 personer per år, både nyrekryteringar och för att täcka för dem som har slutat inräknat.

Rapporten ”Tillväxtvärk” från UHR bygger på intervjuer med arbetsgivare, anställda och elever, samt på statistik från bland annat HRF, Visita, SCB, Tillväxtverket och Skolverket. Det är BFUF som har bekostat rapporten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här