Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”45 000 nya jobb i branschen”

År 2023 kommer antalet anställda i hotell- och restaurangbranschen vara 45 000 fler än i dag. Samtidigt lämnar ungefär lika många anställda branschen varje år. Detta enligt en ny rapport från HRF:s och Visitas gemensamma yrkesråd.

Publicerad 4 februari 2014

Bättre ekonomi, ökad turism och en mer urban livsstil bland svenskarna gör att hotell- och restaurangbranschen går en blomstrande framtid till mötes. Om företagen lyckas täcka sitt kompetensbehov, vill säga.
Det skriver UHR, Utbildningsrådet för hotell- och restaurangbranschen, i en ny rapport om behovet av att utbilda och anställa i branschen. UHR beräknar att nästan 190 000 personer kommer att vara anställda i branschen år 2023. Det är ungefär 45 000 fler än i dag. Samtidigt lämnar ungefär 40 000 anställda branschen varje år.
– Det finns ett stort rekryteringsbehov. Det behövs rekryteras någonstans mellan 40 000-50 000 personer till branschen varje år fram till 2013, sade Göran Andersson från Visitas styrelse när rapporten presenterades. 

Samtidigt är det allt färre unga som väljer hotell- och restaurangutbildningar på gymnasiet. De senaste 20 åren har dessa minskar successivt, visar rapporten. I genomsnitt utexamineras mellan 3 500-4 500 hotell- och restaurangelever per år, vilket bara täcker en knapp tiondel av det årliga rekryteringsbehovet. Förhoppningsvis kommer denna trend att vända inom ett par år tack vare den gymnasiereform som infördes 2011, tror UHR.

Tyvärr gäller trenden att överge branschen efter några år även för dem som utbildat sig. Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF och ordförande i UHR, säger att den största utmaningen för branschen är att försöka behålla dem som redan arbetar här.
– Det är klart att tydligt att man måste kolla på de förhållanden som finns i branschen. Hur ska man kunna kombinera sitt vanliga liv med ett jobb i branschen? Det måste också finnas kompetensutvecklingsmöjligheter för dem som vill satsa på att stanna i branschen.   

Rapporten har också undersökt attityder till kompetensutveckling i branschen. Det visar sig att alla grupper, anställda såväl som arbetsgivare är positiva till detta. Bland de anställda är det kunskap om lagar och avtal, ekonomi, budget och arbetsmiljö som hamnar i topp. Arbetsgivarna tycker att de anställda bör lära sig mer om försäljning, ledarskap och kundbemötande. 

Branschen 2023 enligt rapporten:

  • Ungefär 190 000 personer kommer att arbeta i branschen år 2023.
  • Alla yrkesgrupper, förutom receptionister, ökar i antal till 2013. Den största enskilda yrkesgruppen kommer även fortsättningsvis vara köks- och restaurangbiträden.  
  • Rekryteringsbehovet kommer att ligga konstant på mellan 40 000 och 50 000 personer per år, både nyrekryteringar och för att täcka för dem som har slutat inräknat.

Rapporten ”Tillväxtvärk” från UHR bygger på intervjuer med arbetsgivare, anställda och elever, samt på statistik från bland annat HRF, Visita, SCB, Tillväxtverket och Skolverket. Det är BFUF som har bekostat rapporten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter corona

Restriktioner förlängs

Det blir inte längre öppettider på restauranger den 3 maj. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att man vill förlänga restriktionerna till 17 maj.

Publicerad 22 april 2021 Kommentera
Restriktioner förlängs
Restriktionerna förlängs med två veckor. Först den 17 maj ska restauranger kunna hålla öppet senare än 20.30. Foto: Istockphoto

Regeringen gav vid en pressträff på torsdagen beskedet att restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar ytterligare två veckor. Anledningen är den höga smittspridningen och det ansträngda läget för sjukvården.

Samtidigt sade Folkhälsomyndigheten att man föreslår en motsvarande förlängning av restriktionerna för serveringsställen.

För restaurangbranschens del innebär detta att det även fortsättningsvis är stängning klockan 20.30 som gäller. Dessutom kommer det fram till 17 maj tillåtas max fyra personer per sällskap på restauranger, om de inte ligger i till exempel gallerior – då är det en person per sällskap som gäller.

– Man ska ha respekt för smittspridningen. Men man skulle kunna vara generösare med öppettiderna för restauranger, med de kraftiga regleringar som redan finns. Vi anser att det finns förutsättningar att hålla öppet till 23, utan att det påverkar smittspridningen. Då skulle restaurangerna hinna med två sittningar, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Nyheter avgift

Nya avgifter från 1 april

Från den 1 april är medlemsavgiften till HRF 25 kronor högre för alla medlemmar. Beklagligt, men nödvändigt, säger Pim van Dorpel, förbundets vice ordförande.

Publicerad 20 april 2021 Kommentera
Nya avgifter från 1 april
Pandemin har gjort att fler medlemmar behöver hjälp, berättar HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel. Nu höjer förbundet medlemsavgifterna. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det har varit ett tufft år för branschen och dess anställda, men även för Hotell- och restaurangfacket. Därför har man nu höjt medlemsavgiften för alla inkomstklasser.

– Orsaken är ökade kostnader för bland annat förhandlingar i samband med covid. Det är medlemmarnas behov som styr kostnaderna, och det har blivit ganska många ärenden under det här året, säger Pim van Dorpel.

Avgifter från 1 april

Månadsinkomst Avgift
0 – 4 999 224
5 000 – 9 999 245
10 000 – 11 999 265
12 000 – 13 999 305
14 000 – 15 999 345
16 000 – 17 999 385
18 000 – 19 999 425
20 000 – 21 999 465
22 000 – 24 999 505
25 000 – 29 999 575
30 000 – 615

 

Det finns sedan tidigare ett kongressbeslut på att medlemsavgiften ska vara solidarisk. Därför har HRF:s förbundsstyrelse beslutat att de som tjänar mest ska betala mest. Den högsta avgiften, som gäller för alla som tjänar minst 30 000 kronor, ligger från den 1 april på 615 kronor per månad. Lägst avgift, 224 kronor i månaden, betalar de som tjänar under 5 000 kronor.
I den högsta avgiftsklassen ligger 3,3 procent av medlemmarna.

– Det är något färre som betalar högsta avgiften än vad vi hade räknat med när vi tittade på lönestatistiken för branschen. Det finns en viss eftersläpning, och det kan vara permittering och i vissa fall hyvling som gör att färre har de högsta inkomsterna. Det kan också vara så att man har missat att uppge sin rätta inkomst till oss. Vi har ingen möjlighet att kontrollera hur mycket medlemmarna tjänar.

Pim van Dorpel betonar också att förbundet hela tiden jobbar med kostnadsbesparingar för att få en budget i balans.

– Men vi är en medlemsdriven organisation. Det är medlemmarnas behov som styr. Mycket av det lokala fackliga arbetet har förts över på avdelningarnas ombudsmän. Om mer fackligt arbete återförs till klubbnivå och bekostas av arbetsgivaren, så att vi ser att våra kostnader sjunker, kan vi sänka avgifterna igen.

Nyheter arbetsmarknad

HRF: Risker med ny intensivpraktik

I förra veckan startade möjligheten till intensivpraktik i upp till nio månader för arbetssökande inom etableringsprogrammet. Hotell- och restaurangfacket ser en risk för lönekonkurrens.

Publicerad 19 april 2021 Kommentera
HRF: Risker med ny intensivpraktik
Sedan den 15 april kan Arbetsförmedlingen erbjuda deltagare som ingår i etableringsuppdraget ett intensivår med möjlighet till upp till nio månader praktik. Foto: Mostphotos
Pim van Dorpel 2018
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Den nya praktiken är en del av intensivåret, som från och med den 15 april erbjuds deltagare i det så kallade etableringsprogrammet, i första hand nyanlända i Sverige som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Tanken är de som går intensivåret ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat program.

Under den tiden kan den arbetssökande till exempel studera svenska i högt tempo eller göra praktik på ett företag.
– Det är ett sätt att se till att nyanlända kan komma i jobb mycket snabbare, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, när hon presenterade intensivåret i veckan.

Praktiken kan pågå i sex månader med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. Deltagare ska kunna få etableringsersättning från Försäkringskassan. Även arbetsgivaren kan få ersättning, 150 kronor per dag från Arbetsförmedlingen.

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är tveksam till att ytterligare en obetald praktikform är rätt väg att gå.
– Vi hade hellre sett att man hade satsat på de insatser som redan finns, som etableringsåret.

HRF ser också visst risk för att den nya intensivpraktiken kan skapa lönekonkurrens.
– Vi är försiktigt positiva, men vi ser att det finns risker.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här