Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Wanja Lundby-Wedin: Organisering viktigast

Organisering, starka kollektivavtal och facklig politisk samverkan ser Wanja Lundby-Wedin som de tre faktorer som gör facket starkt. Och hon vill ha brett samarbete mellan löntagarna, sa hon på HRF-kongressen i dag.

Publicerad 20 november 2011

Det är dessa tre ämnen som löpt som en röd tråd genom alla de tal hon hållit som LO-ordförande. Så blev det även inför HRF-ombuden. Det var hennes sista kongresstal innan hon avgår vid LO-kongressen i maj.
– Trots att organisering är den viktigaste och mest strategiska uppgiften för oss alla inom de fackliga organisationerna har vi ibland missat detta och tappat många medlemmar. Därför är jag glad att det nu har vänt och att förbunden satsar sina krafter på att nå ut till nya medlemmar.
Wanja Lundby-Wedin beklagade att hon ofta fått använda just HRF som exempel på fackförbund som har det svårt. Förbundet verkar ju i en bransch med många tillfälliga anställningar, deltider och snabba ägarbyten.
– Det är viktigt att vi lyssnar och att vi funderar över vilka facket är till för. Vi måste visa att vi inte bara är till för de mest utsatta. Vi är till för alla och om alla är med så blir vi starka tillsammans. Då blir också var och en starkare, sade hon.
Wanja Lundby-Wedin var glad att kongressen beslutat att papperslösa ska få bli medlemmar i förbundet. Hon sade dock att det inte är säkert att de papperslösa vill låta sig företrädas av facket och därmed riskera att bli utvisade.
En hög organisationsgrad är också förutsättningen för starka och bra kollektivavtal, menade hon.
– Vi säljer ju arbetsfred. Om vi blir för svaga kanske inte arbetsgivarna vågar lita på att vi verkligen har arbetsfred att sälja. De ser risk för vilda strejker.
Regeringsskifte är, enligt Wanja Lundby-Wedin, förutsättningen för ett jämlikt, rättvist och solidariskt samhälle, där alla ställer upp för varandra. För att uppnå detta behövs breda fackliga allianser, där även TCO och Saco ingår, anser hon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här