Restaurangpriserna höjdes under sommaren mer än på tio år, visar Konsumentprisindex. Enligt en undersökning som arbetsgivarorganisationen Visita har gjort bland sina medlemmar är förklaringen den höjda arbetsgivaravgiften för unga.

Under maj till juli i år var prisutvecklingen på restauranger dubbelt så hög som genomsnittet för samma period de senaste tio åren, visar Konsumentprisindex från Statistiska centralbyrån. Enligt en enkät som har gått ut till Visitas medlemmar är den höjda arbetsgivaravgiften för unga den främsta anledningen till att restaurangerna har höjt priserna.
Eva Östling, vd för Visita, betraktar prishöjningen som alarmerande för branschens framtid.
– Det finns en hög priskänslighet för restaurangbesök. Men det är inte förvånande att det blir en effekt av den höjda arbetsgivaravgiften. Det man kan ana är att man som ett första steg höjer priserna för att undvika att göra sig av med personal, sa Eva Östling.
Fakta:

Av de 412 som svarade på Visitas enkät hade 236 höjt sina priser. Av dessa angav 79 procent att höjda arbetsgivaravgifter för unga var det främsta skälet till prishöjningarna. Hälften svarade att det berodde på höjda löner. Andra orsaker som angavs var höjda inköpspriser för råvaror, högre hyra och högre efterfrågan.
Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, påpekar att 43 procent av krögarna inte har höjt priserna. Han ser inte någon risk för att jobb hotas i nästa steg.
– Krögare har överkompenserat sig i alla år. De passar på att justera priserna – utom när momsen och arbetsgivaravgifterna för unga sänktes. Det handlar om att man vill öka marginalen för ägarna.