Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Vi har redan working poor”

Anställda som precis kan försörja sig, men som inte kan lägga undan pengar eller klara en oförutsedd utgift. Så skulle det se ut i hotell- och restaurangbranschen om lönerna sänktes till 75 procent av kollektivavtalets lägstalön. Det visar en rapport från Arena idé.

Publicerad 16 december 2013
inlinebild
Shadé Jalali. Foto: Arenagruppen

Debatten om löner har pågått sedan en tid i Sverige. Centern och Folkpartiet och organisationer som Svenskt näringsliv har med hänvisning till »de höga trösklarna till arbetsmarknaden« krävt sänkta minimilöner.
I rapporten »Ett anständigt liv« har utredaren Shadé Jalali på Arena idé räknat ut vad som skulle hända med Sara, 25 år, om hennes lön sänktes. Sara har kollektivavtalets lägsta lön i ­hotell- och restaurangbranschen, 16 000 kronor i månaden efter skatt för ett heltidsjobb.

Om Saras inkomst skulle sänkas med 25 procent skulle hon hamna på precis det belopp som Konsumentverket anser vara en rimlig nivå att leva på, nämligen 12 500 kronor per månad.
– Men i den kalkylen finns varken hänsyn till de höga boendekostnaderna i storstäder eller till att du inte skulle kunna lägga undan för oförutsedda utgifter. Säg att du blir sjukskriven, då minskar inkomsten ännu mer, säger Shadé Jalali.
Om Sara dessutom är ensamstående med barn skulle hennes familj vara helt beroende av bostadsbidrag och även försörjningsstöd, säger Shadé Jalali.
– För dem som arbetar men ändå lever utan ekonomiska marginaler skulle sänkta ingångslöner definitivt göra att arbetande människor blev bidragsberoende.

Shadé Jalali är kritisk både till Konsumentverkets beräkningar av vad det kostar att leva i Sverige i dag och till att politiska partier lägger sig i lönebildningen genom att verka för sänkning av redan låga löner.
– Vi har redan fått »working poor« det vill säga personer som arbetar men där lönen inte räcker till. Vår rapport visar att en sänkning av lägstalönerna skulle vara katastrofalt för de lågavlönade. Folk skulle behöva ha minst två arbeten för att klara sig, säger Shadé Jalali.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här