Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Vi är taggade, men vill veta mer”

I dag har HRF och SHR träffat medlarna från Medlingsinstitutet för första gången. Samtidigt träffade facket de anställda på strejkvarslade Nordic Sea hotell i Stockholm för att svara på frågor.

Publicerad 5 maj 2010
”Vi är taggade, men vill veta mer”
Ombudsman Pim van Dorpel svarar på de anställdas frågor om hur strejken på Nordic Sea hotell skulle gå till.

I dag har SHR och HRF var för sig träffat Medlingsinstitutets medlare för ett första möte. Samtidigt har facket hållit informationsmöten på en del av de arbetsplatser som kan komma att tas ut i konflikt. På Nordic Sea hotell i Stockholm var uppslutningen god.
– Vi är taggade, men det är många som har frågor om hur strejken egentligen kommer att gå till, säger Karolina Hansen som är förtroendevald på hotellet.
Ombudsman Pim van Dorpel fick svara på frågor om huruvida konfliktersättningen är sjukpenninggrundande, om man har rätt till barnomsorg vid strejk och vad som händer den som bryter strejken. Han försökte också lugna de anställda som var oroliga för sina jobb.

– Ni måste komma ihåg att det här inte är personligt, cheferna är inte våra fiender. Det här handlar bara om pengar, att ni ska få löner som ni kan leva på. Det är helt lagligt.
Konflikten bryter ut klockan 04:00 måndagen den 17 maj ifall parterna inte har kommit överens.

Detta har hänt:

Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist, Gösta Larsson och Hans Karlsson till medlare i tvisten mellan HRF och SHR. Detta efter att HRF strandat förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.
Det är framförallt två frågor som parterna inte kunnat enas kring. Den ena rör arbetsgivarnas möjlighet att anställa personal i en så kallad extra anställning. Den andra frågan handlar om lönerna. HRF har krävt 1 028 kronor på två år, något SHR tycker är för mycket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här