Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vart fjärde samtal till hjälptelefonen kom från branschen

Ungefär 6000 sommarjobbare har kontaktat LO:s hjälptelefon. En fjärdedel av samtalen och mejlen, runt 1500, kom från ungdomar i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 1 september 2005

Även i år har LO:s hjälptelefon för sommararbetare gått varm. Närmare 6000 ungdomar har under sommaren hört av sig till facket för att få råd om sitt sommarjobb. Det är en fördubbling från förra året.
Liksom tidigare år är Stockholm och de andra storstäderna överrepresenterade.

Nytt för i år är däremot att hotell- och restaurangbranschen var den bransch som hade störst andel hjälpsökande. 25 procent av de som ringde jobbade på restaurang eller hotell. Därefter kom anställda inom handeln och kommunalanställda.

– Men detta är faktiskt en förbättring. Tidigare har handeln tillsammans med hotell- och restaurang svarat för närmare 80 procent av kontakterna. Det har jämnat ut sig mer, säger Johan Ingelskog.

Johan Ingelskog har flera förklaringar till att antalet samtal har ökat. Dels har LO satsat på att informera ungdomar om vilka krav de har rätt att ställa på sitt sommarjobb. Förutom att besöka gymnasieskolor har LO även haft ett samband med den populära chatsidan Lunarstorm.
Men Johan Ingelskog anar även negativa förklaringar.
– Det blir lätt hårdare klimat när det finns få sommarjobb. Sen kan man tänka sig att det har funnits ett stort mörkertal tidigare år.

Lön vanligaste frågan
Den vanligaste sommarjobbaren som använder hjälptelefonen är en tjej, mellan 16 och 18 år gammal som har sitt första sommarjobb. Vanligaste frågorna var löner, arbetstider och arbetsrätt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här