Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Valbara kollegor

En kock, en bartender och en servitör i riksdagen. Efter valet kan det vara verklighet. Anna, Anna-Caren och Adrian har nytta av sina branscherfarenheter i politiken.

Publicerad 24 augusti 2010
Valbara kollegor
Politiker med branscherfarenhet: Adrian Svensson (Fp), Anna-Caren Sätherberg (S) och Anna Bodjo (Mp). Foto: Ulf Palm, Ola Rockberg, Johnny Franzén
inlinebild
Anna Bodjo jobbar som kock på restaurang Morella i Västervik. Foto: Johnny Franzén

Hon gillar pizzor. Och politik.
– En dag vill jag sitta i riksdagen, säger kocken och miljöpartisten Anna Bodjo.
Trots att Anna är 32 år har hon hunnit jobba nästan 20 år i restaurangbranschen.
– Pappa hade restaurang och jag började i glasskiosken redan när jag var 13 år. Sedan har det bara fortsatt. Men någon formell restaurang­utbildning har jag faktiskt inte.
I dag är det restaurang Morella på Storgatan i Västervik som gäller. Hon är kock, men under sommaren är hon i första hand pizzabagare.
Västervik är en av Sveriges krogtätaste städer och under sommaren ringlar krogköerna långa. Då kan det bli ett par hundra pizzor om dagen.
– Oj, titta en tjej som bakar pizza, brukar många säga. Det är fortfarande mest manliga pizzabagare, säger hon.

I Miljöpartiet är det bättre könsbalans. Fifty-fifty i kommunfullmäktige, för de två ­ordinarie är kvinnor och ersättarna män.
Anna Bodjo är inne på sin tredje fullmäktige­period.
För andra gången kandiderar hon till riks­dagen, men räknar inte med att komma in.
– Jag vill gärna, men det får nog vänta lite. Jag vill inte vara borta från barnen så mycket som det krävs.
Varför blev det Miljöpartiet?
– När jag skulle välja första gången läste jag igenom alla partiprogram och kom fram till att Miljöpartiet låg närmast mig.
Men hon gillar inte allt i partiet.
– Nej, jag tycker vi har blivit lite för mesiga. Vi borde ligga mer i framkant, våga utmana, säger Anna Bodjo och tar tillväxten som ett exempel.
– Jag tycker inte tillväxtfixeringen i samhället är så lyckad. Allt går ut på att vi ska ha tillväxt. Utan tillväxt kan vi inte ens satsa på miljön, det säger en del. Jag håller inte med. Här tycker jag partiet borde jobba hårdare.
Tillväxtmotståndet gör att Anna tillhör den falang i Miljöpartiet som vill se ett ­räntefritt samhälle.
– Ja, som det fungerar i dag. Det handlar bara om ett spel som egentligen inte gynnar någon. Men det är självklart svårt att stå utanför.

Miljöarbetet på krogen är en annan svår fråga.
– Det är katastrofalt. Medan jag sorterar och återvinner varje liten metallfolie i kesopaketet hemma så kastar vi allt skräp från krogen direkt i soporna, bortsett från glaset. Jag har haft uppe frågan i kommunfullmäktige flera gånger, men vi har inte kommit någonvart med frågan. Än.
Facket har heller inte lyckats göra något.
– På mitt jobb är jag den enda som är med. Så fort det handlar om löner, ob-ersättning och sånt så frågar alla mig. Fler borde gå med, men en del är inte med för att de tycker det kostar för mycket, tror jag. Själv gick jag ur a-kassan när avgiften ­höjdes kraftigt för några år sedan.

Miljöpartiet är lika svagt i Västervik som facket på Morella. Vid valet 2006 fick de knappt tre procent i Västervik mot 5,2 i riksdagsvalet.
Nu hoppas Anna Bodjo på ett lyft.
– Men det är alltid svårt att veta hur vi ligger till eftersom vi inte har några opinions­undersökningar lokalt.
På riksnivå ser det bra ut för Miljöpartiet. Men Anna Bodjo vågar inte ta ut någon rödgrön seger i förskott.
– Det känns svårare än någonsin att tippa. Men jag hoppas självklart att det blir ett regeringsskifte.
Klart är i alla fall att Miljöpartiet skiftar språkrör nästa år. Anna Bodjo är inte aktuell.
– Nänä, det räcker att vara lokalt språkrör. Men vi har många bra kandidater. Av männen är Gustaf Fridolin min favorit. Vem som ska efterträda Maria Wetterstrand är inte lika givet. Det finns flera bra namn.

Anna Bodjo, Miljöpartiet

Ålder: 32 år.
Bor: Lägenhet i Västervik.
Familj: Sambon Rasmus Ström som är biografmaskinist och barnen Isis, 4 och Mio 2.
Gör: Kock/pizzabagare och instruktör på ett gym.
Favoritpizza: Vitlöksfrästa kantareller, champinjoner och lök, salsa och tabasco i tomatsåsen och dessutom fefferoni.
Politiska uppdrag: Språkrör för Miljöpartiet i Västerviks kommun. Sitter i kommun­styrelsen, kommunfullmäktige, demokratiberedningen och i kultur- och fritidsnämnden.
Riksdagskandidat: På 12:e plats på Miljöpartiets lista för Kalmar län.
Frågar sig innan varje politiskt beslut: Är det här bra för världens alla barn?
Intressen: Dans, eldartisteri, sömnad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här