Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Valbara kollegor

En kock, en bartender och en servitör i riksdagen. Efter valet kan det vara verklighet. Anna, Anna-Caren och Adrian har nytta av sina branscherfarenheter i politiken.

Publicerad 24 augusti 2010
Valbara kollegor
Politiker med branscherfarenhet: Adrian Svensson (Fp), Anna-Caren Sätherberg (S) och Anna Bodjo (Mp). Foto: Ulf Palm, Ola Rockberg, Johnny Franzén
inlinebild
Anna Bodjo jobbar som kock på restaurang Morella i Västervik. Foto: Johnny Franzén

Hon gillar pizzor. Och politik.
– En dag vill jag sitta i riksdagen, säger kocken och miljöpartisten Anna Bodjo.
Trots att Anna är 32 år har hon hunnit jobba nästan 20 år i restaurangbranschen.
– Pappa hade restaurang och jag började i glasskiosken redan när jag var 13 år. Sedan har det bara fortsatt. Men någon formell restaurang­utbildning har jag faktiskt inte.
I dag är det restaurang Morella på Storgatan i Västervik som gäller. Hon är kock, men under sommaren är hon i första hand pizzabagare.
Västervik är en av Sveriges krogtätaste städer och under sommaren ringlar krogköerna långa. Då kan det bli ett par hundra pizzor om dagen.
– Oj, titta en tjej som bakar pizza, brukar många säga. Det är fortfarande mest manliga pizzabagare, säger hon.

I Miljöpartiet är det bättre könsbalans. Fifty-fifty i kommunfullmäktige, för de två ­ordinarie är kvinnor och ersättarna män.
Anna Bodjo är inne på sin tredje fullmäktige­period.
För andra gången kandiderar hon till riks­dagen, men räknar inte med att komma in.
– Jag vill gärna, men det får nog vänta lite. Jag vill inte vara borta från barnen så mycket som det krävs.
Varför blev det Miljöpartiet?
– När jag skulle välja första gången läste jag igenom alla partiprogram och kom fram till att Miljöpartiet låg närmast mig.
Men hon gillar inte allt i partiet.
– Nej, jag tycker vi har blivit lite för mesiga. Vi borde ligga mer i framkant, våga utmana, säger Anna Bodjo och tar tillväxten som ett exempel.
– Jag tycker inte tillväxtfixeringen i samhället är så lyckad. Allt går ut på att vi ska ha tillväxt. Utan tillväxt kan vi inte ens satsa på miljön, det säger en del. Jag håller inte med. Här tycker jag partiet borde jobba hårdare.
Tillväxtmotståndet gör att Anna tillhör den falang i Miljöpartiet som vill se ett ­räntefritt samhälle.
– Ja, som det fungerar i dag. Det handlar bara om ett spel som egentligen inte gynnar någon. Men det är självklart svårt att stå utanför.

Miljöarbetet på krogen är en annan svår fråga.
– Det är katastrofalt. Medan jag sorterar och återvinner varje liten metallfolie i kesopaketet hemma så kastar vi allt skräp från krogen direkt i soporna, bortsett från glaset. Jag har haft uppe frågan i kommunfullmäktige flera gånger, men vi har inte kommit någonvart med frågan. Än.
Facket har heller inte lyckats göra något.
– På mitt jobb är jag den enda som är med. Så fort det handlar om löner, ob-ersättning och sånt så frågar alla mig. Fler borde gå med, men en del är inte med för att de tycker det kostar för mycket, tror jag. Själv gick jag ur a-kassan när avgiften ­höjdes kraftigt för några år sedan.

Miljöpartiet är lika svagt i Västervik som facket på Morella. Vid valet 2006 fick de knappt tre procent i Västervik mot 5,2 i riksdagsvalet.
Nu hoppas Anna Bodjo på ett lyft.
– Men det är alltid svårt att veta hur vi ligger till eftersom vi inte har några opinions­undersökningar lokalt.
På riksnivå ser det bra ut för Miljöpartiet. Men Anna Bodjo vågar inte ta ut någon rödgrön seger i förskott.
– Det känns svårare än någonsin att tippa. Men jag hoppas självklart att det blir ett regeringsskifte.
Klart är i alla fall att Miljöpartiet skiftar språkrör nästa år. Anna Bodjo är inte aktuell.
– Nänä, det räcker att vara lokalt språkrör. Men vi har många bra kandidater. Av männen är Gustaf Fridolin min favorit. Vem som ska efterträda Maria Wetterstrand är inte lika givet. Det finns flera bra namn.

Anna Bodjo, Miljöpartiet

Ålder: 32 år.
Bor: Lägenhet i Västervik.
Familj: Sambon Rasmus Ström som är biografmaskinist och barnen Isis, 4 och Mio 2.
Gör: Kock/pizzabagare och instruktör på ett gym.
Favoritpizza: Vitlöksfrästa kantareller, champinjoner och lök, salsa och tabasco i tomatsåsen och dessutom fefferoni.
Politiska uppdrag: Språkrör för Miljöpartiet i Västerviks kommun. Sitter i kommun­styrelsen, kommunfullmäktige, demokratiberedningen och i kultur- och fritidsnämnden.
Riksdagskandidat: På 12:e plats på Miljöpartiets lista för Kalmar län.
Frågar sig innan varje politiskt beslut: Är det här bra för världens alla barn?
Intressen: Dans, eldartisteri, sömnad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Nyheter FORSKNING

Så hanterar köksanställda ohövlighet

Det kan vara effektivt att säga ifrån ­– på rätt sätt. Ohövlighet riskerar nämligen att sprida sig på arbetsplatsen, visar en forskningsstudie där restauranganställda intervjuats.

Publicerad 8 april 2021 Kommentera
Så hanterar köksanställda ohövlighet
Forskare har undersökt hur köks- och restauranganställda hanterar ohövlighet på jobbet. Foto: Istockphoto

Vad gör du om någon är ohövlig mot dig eller någon annan på jobbet? Det ville Kristoffer Holm, forskare vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet, ta reda på.

Från en tidigare studie visste han att hård jargong var vanlig inom restaurang och kök. Med hjälp av Hotell- och restaurangfacket och Kommunal fick hans forskargrupp tag på 12 personer, som djupintervjuades i smågrupper.
– Många exempel kom upp, från rena utskällningar och skämt som passerat gränsen till mer subtila fenomen som nedsättande kommentarer eller att folk inte hälsade.

Kristoffer Holm. Foto: Lunds universitet

Kockar upplevde att de fått sitt arbete ifrågasatt utan att det varit befogat. Chefer hade favoriserat och låtit vissa ta rast oftare än andra.

Ohövlighet hanterades på väldigt olika sätt, säger Kristoffer Holm.
– En vanlig respons var att konfrontera personen direkt. Antingen lite snyggt genom att ta personen åt sidan, eller genom att ryta ifrån och svara i samma ton. Andra försökte skämta bort det.

De som såg på kunde erbjuda stöd till den som utsatts, se till att personen var okej.
Drabbade sökte ofta själva stöd, genom att ringa en kompis eller prata med någon på arbetsplatsen.

En del peppade sig själva med det forskarna kallar ”positive self-talk”. Andra ignorerade det som hänt och försökte bara gå vidare.
– Vissa rationaliserade andras ohövliga beteende, ”jag förstod varför de gjorde så, det var för att jag skulle lära mig”. Det är ett sätt att tona ner allvaret för sig själv, säger Kristoffer Holm.
Några valde att rapportera till chef, skyddsombud eller fack.

Vad är ohövlighet?

Ohövlighet kan till exempel vara nedsättande kommentarer, fientligt kroppsspråk, att inte lyssna när någon pratar eller att inte hälsa. Det är vardagliga, negativa, lågintensiva beteenden som till skillnad från mobbning inte behöver vara systematiskt riktade mot en person.

En annan metod kan vara att börja delta i jargongen.
– Då slipper man kanske att själv utsättas, men någon annan drabbas i stället.

Forskarna har inte gjort någon analys av vilket bemötande som är bäst i längden.
– Konfrontation, att säga ifrån, tyckte vissa av de intervjuade hade bäst effekt för att stoppa beteendet. Men samtidigt kan det bidra till ett dåligt klimat och leda till att man hamnar i konflikt med andra.

Den som svarar med undvikande kan bli utsatt igen, och dessutom bidra till att jargongen vidmakthålls, säger Kristoffer Holm.
– Ignoreras beteendet blir det ingen motreaktion, utan det normaliseras.

Det bästa är troligen att göra ett försök med konstruktiv dialog, säger Kristoffer Holm.
– Man kan förmedla sin bild och försöka låta bli att anta att det ligger onda avsikter bakom beteendet. Men det kan vara svårt att göra i ett stressigt kök. Tidspress kan också vara en bidragande orsak till att beteendet uppstår till att börja med.

Intervjustudien med restauranganställda ingår i en avhandling där även ingenjörer och administratörer svarat på en enkät. Den visade att de som bevittnade otrevligt beteende själva började ta efter.

Tidigare studier har visat att de som utsätts för ohövligt beteende på jobbet påverkas mycket negativt. Det kan ha effekt på psykisk och fysisk hälsa. De utsatta kan också söka sig till andra arbetsplatser.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här