Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Valbara kollegor

En kock, en bartender och en servitör i riksdagen. Efter valet kan det vara verklighet. Anna, Anna-Caren och Adrian har nytta av sina branscherfarenheter i politiken.

Publicerad 24 augusti 2010
Valbara kollegor
Politiker med branscherfarenhet: Adrian Svensson (Fp), Anna-Caren Sätherberg (S) och Anna Bodjo (Mp). Foto: Ulf Palm, Ola Rockberg, Johnny Franzén
inlinebild
Anna Bodjo jobbar som kock på restaurang Morella i Västervik. Foto: Johnny Franzén

Hon gillar pizzor. Och politik.
– En dag vill jag sitta i riksdagen, säger kocken och miljöpartisten Anna Bodjo.
Trots att Anna är 32 år har hon hunnit jobba nästan 20 år i restaurangbranschen.
– Pappa hade restaurang och jag började i glasskiosken redan när jag var 13 år. Sedan har det bara fortsatt. Men någon formell restaurang­utbildning har jag faktiskt inte.
I dag är det restaurang Morella på Storgatan i Västervik som gäller. Hon är kock, men under sommaren är hon i första hand pizzabagare.
Västervik är en av Sveriges krogtätaste städer och under sommaren ringlar krogköerna långa. Då kan det bli ett par hundra pizzor om dagen.
– Oj, titta en tjej som bakar pizza, brukar många säga. Det är fortfarande mest manliga pizzabagare, säger hon.

I Miljöpartiet är det bättre könsbalans. Fifty-fifty i kommunfullmäktige, för de två ­ordinarie är kvinnor och ersättarna män.
Anna Bodjo är inne på sin tredje fullmäktige­period.
För andra gången kandiderar hon till riks­dagen, men räknar inte med att komma in.
– Jag vill gärna, men det får nog vänta lite. Jag vill inte vara borta från barnen så mycket som det krävs.
Varför blev det Miljöpartiet?
– När jag skulle välja första gången läste jag igenom alla partiprogram och kom fram till att Miljöpartiet låg närmast mig.
Men hon gillar inte allt i partiet.
– Nej, jag tycker vi har blivit lite för mesiga. Vi borde ligga mer i framkant, våga utmana, säger Anna Bodjo och tar tillväxten som ett exempel.
– Jag tycker inte tillväxtfixeringen i samhället är så lyckad. Allt går ut på att vi ska ha tillväxt. Utan tillväxt kan vi inte ens satsa på miljön, det säger en del. Jag håller inte med. Här tycker jag partiet borde jobba hårdare.
Tillväxtmotståndet gör att Anna tillhör den falang i Miljöpartiet som vill se ett ­räntefritt samhälle.
– Ja, som det fungerar i dag. Det handlar bara om ett spel som egentligen inte gynnar någon. Men det är självklart svårt att stå utanför.

Miljöarbetet på krogen är en annan svår fråga.
– Det är katastrofalt. Medan jag sorterar och återvinner varje liten metallfolie i kesopaketet hemma så kastar vi allt skräp från krogen direkt i soporna, bortsett från glaset. Jag har haft uppe frågan i kommunfullmäktige flera gånger, men vi har inte kommit någonvart med frågan. Än.
Facket har heller inte lyckats göra något.
– På mitt jobb är jag den enda som är med. Så fort det handlar om löner, ob-ersättning och sånt så frågar alla mig. Fler borde gå med, men en del är inte med för att de tycker det kostar för mycket, tror jag. Själv gick jag ur a-kassan när avgiften ­höjdes kraftigt för några år sedan.

Miljöpartiet är lika svagt i Västervik som facket på Morella. Vid valet 2006 fick de knappt tre procent i Västervik mot 5,2 i riksdagsvalet.
Nu hoppas Anna Bodjo på ett lyft.
– Men det är alltid svårt att veta hur vi ligger till eftersom vi inte har några opinions­undersökningar lokalt.
På riksnivå ser det bra ut för Miljöpartiet. Men Anna Bodjo vågar inte ta ut någon rödgrön seger i förskott.
– Det känns svårare än någonsin att tippa. Men jag hoppas självklart att det blir ett regeringsskifte.
Klart är i alla fall att Miljöpartiet skiftar språkrör nästa år. Anna Bodjo är inte aktuell.
– Nänä, det räcker att vara lokalt språkrör. Men vi har många bra kandidater. Av männen är Gustaf Fridolin min favorit. Vem som ska efterträda Maria Wetterstrand är inte lika givet. Det finns flera bra namn.

Anna Bodjo, Miljöpartiet

Ålder: 32 år.
Bor: Lägenhet i Västervik.
Familj: Sambon Rasmus Ström som är biografmaskinist och barnen Isis, 4 och Mio 2.
Gör: Kock/pizzabagare och instruktör på ett gym.
Favoritpizza: Vitlöksfrästa kantareller, champinjoner och lök, salsa och tabasco i tomatsåsen och dessutom fefferoni.
Politiska uppdrag: Språkrör för Miljöpartiet i Västerviks kommun. Sitter i kommun­styrelsen, kommunfullmäktige, demokratiberedningen och i kultur- och fritidsnämnden.
Riksdagskandidat: På 12:e plats på Miljöpartiets lista för Kalmar län.
Frågar sig innan varje politiskt beslut: Är det här bra för världens alla barn?
Intressen: Dans, eldartisteri, sömnad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här