Ur artikelarkivet ÖVERVÅLD
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vakt kvar i tjänst trots strypgrepp på gäst

En par civilklädda poliser såg en vakt ta strypgrepp på en kroggäst. De anmälde misshandeln och tog ifrån honom bricka och batong. Men efter tio dagar var mannen tillbaka i dörren.

Publicerad 6 februari 2009

I slutet av januari var en grupp poliser ute på krogar i centrala Stockholm. De var civilt klädda, men deras uppdrag för kvällen var att granska dörrvakter.

På fem av åtta krogar skötte sig vakterna korrekt.
Men på ett ställe såg poliserna hur en ordningsvakt i dörren tog strypgrepp på en gäst och tryckte upp gästen mot en vägg.
– Den här personen som är fortfarande är helt lugn och inte har gjort någonting blir uppsliten och ställd mot en vägg fortfarande med ett struptag, säger en av poliserna, Robert Lindgren, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

JK granskar krogvakter

Justitiekanslern, JK, håller sen i våras på med en granskning av vakter som anmäls för övervåld. Enligt JK finns det misstankar om bland annat riggade vittnesmål från ordningsvakternas sida, och att gästen därför har svårt att få rätt när ord står mot ord.

Poliserna trodde att ordningsvakten skulle stängas av från yrket, men efter några dagar bestämde polisens så kallade ordningsvaktsgrupp att vakten skulle få tillbaka brickan. Ord står nämligen mot ord.

Vaktens arbetsgivare, företaget Philipsson bevakning och säkerhet, menar att ordningsvakten inte tog strypgrepp på gästen och att gästen varit våldsam innan han avlägsnades från krogen.
– Han ska få fortsätta sitt yrke tills rätten säger att han är skyldig. Som vi ser det är chanserna minimala att han kommer bli dömd för vi anser att han inte begått någon misshandel, säger personalchefen Stafan Stevanovich.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här