Snabbkurs VÄGGLÖSS

Vägglöss på jobbet? Här är tio lugnande fakta!

Vägglössen har blivit vardag på hotell och vandrarhem. Kryper det i kroppen på väg till hotelljobbet? Tänk så här i stället för att tappa fattningen!

Publicerad 6 november 2023
Vägglöss på jobbet? Här är tio lugnande fakta!
Vägglöss på jobbet kanske känns äckligt, men det är ingen stor katastrof. Här är tio punkter som förklarar varför. Foto: Istockphoto

Sängar att gömma sig i, sovande gäster att äta från och bagage att åka dit och därifrån med. För vägglöss är hotell och vandrarhem perfekta miljöer. Har de checkat in på din arbetsplats? Läs det här!

1 De är inte farliga

Det känns obehagligt med vägglöss, men de är inte farliga för hälsan. De sprider inga sjukdomar. En del får ingen reaktion alls vid bett, andra får röda kliande utslag eller som en liten blåsa.

2 De hoppar inte upp på dig

Vägglöss kan inte hoppa, bara krypa fram. De är aktiva när det är mörkt. Om det är en vägglus på lakanet som du bäddar ur skulle den kunna föras över till dina arbetskläder, men det troligaste är att krypet gömmer sig i en skarv i sängramen.

3 De går att upptäcka

Vägglusen är i storlek mellan linfrö och äppelkärna, alltså synlig för blotta ögat. Den blir brun när den ätit, annars är den genomskinlig. Man kan också se spillning, pyttesmå svarta prickar eller streck på sängens undersida.

4 Du kan förebygga med enkla medel

Om du byter om efter varje arbetspass och lämnar arbetskläderna på jobbet är det svårare för eventuella vägglöss att åka med dig hem.

Lämna kvar sängkläderna
och berätta för chefen
vad du upptäckt.

5 Du kan bidra till att de inte sprids

Ser du en vägglus eller spår av dem i hotellrummet? Lämna kvar sängkläderna och berätta för chefen vad du upptäckt. Åker lakanen ned i tvättvagnen finns det risk för att vägglusens kompisar sprids till nästa rum.

6 Det finns hjälp att få

Vägglössen finns lite överallt i samhället, och de är här för att stanna. En bekämpningsfirma som gör regelbundna inspektioner på hotellet är inte konstigare än att sotaren kommer. Det går inte att få bort vägglössen genom att vädra länge, ställa in möbler i bastun eller stänga av hotellrummet. Vägglöss kan ligga i dvala i över ett år.

7 De går att bli av med

Det tar 1–2,5 vecka för ett lusägg att kläckas. Om vägglössen upptäcks och saneras snabbt ökar chansen att de inte hunnit sprida sig.

8 De flesta hotell har haft eller kommer att få vägglöss

Nästan i alla fall – det är mycket vanligare än man kan tro. Men hotellen sköter bekämpningen diskret, för att inte få en stämpel på sig.

9 Det beror inte på hygienen

En del skadedjur dras till matrester och smuts. Vägglusen vill bara ha människoblod och ett mörkt gömställe. Samt hjälp med transport i en väska, begagnad fåtölj eller liknande.

10 Utvecklingen går åt rätt håll!

Vägglössen minskar i Sverige. Förra året gjorde Anticimex 41 procent färre sane­ringar jämfört med 2019, och minskningen har fortsatt under 2023.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här