Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Utredning föreslår 18-årsgräns för alla

Snart kan alla krogar tvingas ha 18-årsgräns för sina gäster. Det föreslår en statlig utredning, som har till syfte att minska åldersdiskrimineringen i samhället.

Publicerad 3 november 2010

Utredningens förslag går ut på att det ska bli förbjudet att diskriminera någon på grund av ålder likaväl som etnicitet, kön eller sexuell läggning. En effekt av detta skulle bli att krogar och nattklubbar kommer få svårt att motivera en högre åldersgräns än 18 år.
– Det går dock inte att utesluta att det i enskilda fall finns berättigade skäl för en sådan gräns, men om den motiveras enbart av kommersiella skäl är det tveksamt, skriver regeringens utredare Petra Lund.

Enligt förslaget skulle det alltså inte bli förbjudet för krogar att ha en högre åldersgräns, men de riskerar då att stämmas av Diskrimineringsombudsmannen. Utredningen anser att det finns andra medel för krogarna att sålla bland gästerna, så som klädkrav och högre entréavgifter.  

Förslaget är nu ute på remiss. Om det blir verklighet kan lagändringen gälla från 1 januari 2012.

Fakta: Åldersdiskriminering

Sedan 2009 är det olagligt att diskriminera någon på grund av ålder i arbetslivet och på utbildningsområdet. Andra områden, så som hälso- och sjukvård samt handel av varor och tjänster, berörs i dag inte av lagen. Källa: DO. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här