Nyheter kockbrist

Coachning ska lösa kockbrist

På Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård har man tröttnat på att försöka locka erfarna kockar. Nu har man anställt en kulinarisk utbildningschef som ska coacha deras egna.

Publicerad 18 november 2022
Coachning ska lösa kockbrist
Mia Spendrup, vd på Loka Brunn och Grythytthans Gästgivaregård, hoppas att den nya lärlingsanställningen ska locka fler unga till branschen. Foto: Loka Brunn, Mostphotos

– Vi har som alla känt av kompetensbristen, framför allt efter pandemin. Vi hade annons efter annons efter annons ute efter erfarna kockar, men ingen sökte. Då tänkte vi att vi får göra det här själva i stället, säger Mia Spendrup, vd för Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård i Bergslagen.

Fredrik Andersson. Foto: Privat

Nyligen anställde företaget Fredrik Andersson som kulinarisk utbildningschef. Tanken är att han ska hjälpa till att utbilda och coacha nyanställda som kanske gått kortare kockutbildningar.
– Jag kommer att gå med dem och stötta dem i arbetet. Lugnare dagar kommer vi kunna köra lite mer teori och komplettera deras kunskaper.
Fredrik, som har en bakgrund som både kock, köksmästare och restauranglärare på gymnasiet, tvekade inte alls när han fick frågan, säger han.
– Det lät klockrent. Jag tror på idén. Jag har själv gått som lärling en gång i tiden, det är ett bra sätt att lära sig ett arbete.

Målet är att alla kockar ska ha en individuell utbildningsplan. Mia Spendrup tycker att hon redan kan se resultat av det nya arbetssättet.
– Man märker att de får ett starkare självförtroende i köket. De får pröva och göra fel. I ett kök är det annars ofta stressigt och slitigt, man kanske inte hinner reflektera över varför man gör på ett visst sätt.

En annan vinst är att de erfarna kockarna får möjlighet att fokusera på sitt jobb, i stället för att lära upp nya kollegor, säger Mia Spendrup.
– Det blir oftast inte bra, de har inte den tiden. Nu gör Fredrik det jobbet att fasa in de nya i arbetet.