Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Två år med sänkt moms

Den halverade restaurangmomsen. En reform som gett mängder av nya jobb eller ett dyrt branschstöd som fyllt på arbetsgivarnas konton? Vi kollar vad som hänt efter två år, och börjar med det främsta målet med momssänkningen -- ökad sysselsättning.

Publicerad 25 mars 2014
Två år med 
sänkt moms
Syns det någon "momseffekt" efter två år med sänkta momsen? Foto: Magnus D/Flickr, Colourbox
inlinebild
”Vi kan se att något har hänt” säger Björn Falkenhall. Foto: Tillväxtanalys

1. Hur har det gått med jobben?

– Det är svårt att dra några långtgående slutsatser än, säger Björn Falkenhall på den statliga myndigheten Tillväxtanalys. Han leder den utvärdering som myndigheten fick i uppdrag att göra i samband med att momsen sänktes. Vid årsskiftet kom deras första delrapport.
– Vi har tittat på skillnader mellan 2011 och 2012 och ser till exempel att antalet förvärvsarbetare ökat med 7 procent, eller 9 600 personer, och att lönesumman i restaurangbranschen har ökat med 7,8 procent. Det är då både heltid och deltid, inte årsarbeten. Men vi vill egentligen inte prata om vad som beror på momssänkningen, för det kan vi inte belägga än. Men vi kan se att något har hänt, säger Björn Falkenhall.

Förutom att titta på statistik har man även gjort en jämförande studie av restauranger i Norrköping, Helsingborg och danska Helsingör före och efter sänkningen. Resultatet visar att samtliga restaurangföretagare i Norrköping, och fyra av fem i Helsingborg, valt att nyanställa eller utöka antalet arbetade timmar efter sänkningen. Samma trend fanns inte alls bland de danska företagen.
– Vi ser vidare att företagen har satsat på kvalitetsförbättringar på olika sätt, till exempel förbättrat servicen. Samtidigt är det vad företagarna själva har berättat, så det kanske är lite lägre i verkligheten, säger Björn Falkenhall.

Även Konjunkturinstitutet har fått utvärderingsuppdrag. I slutet av förra året presenterades ett delresultat: lönesummorna i restaurangbranschen är 4 procent högre än de borde vara utan momssänkningen, menar KI.
Utslaget på medellöner i branschen skulle det kunna motsvara runt 4 000 årsarbeten. Med betoning på skulle kunna. Forskarna på KI konstaterar nämligen att det är omöjligt att säkert säga hur stor del av den ökade lönesumman som är nya jobb. Det kan också vara så att redan anställda får arbeta fler timmar, skriver Konjunkturinstitutet.

Att öka sysselsättningen var det främsta målet med momssänkningen. Vägen dit började 2008 när den ekonomiska krisen nådde Europa. I EU:s maktkorridorer startade febril aktivitet för att försöka hejda den ekonomiska nedgången. Ett förslag som tidigt dök upp var sänkt moms på vissa sociala tjänster, däribland restauranger, för att stimulera sysselsättningen.
Men alla var inte positiva till förslaget. Tyskland, till exempel, menade att de förlorade skatteintäkterna skulle bli för stora. Till slut enades man dock, i mars 2009, om att tillåta momssänkningarna under förutsättning att de inte skulle vara obligatoriska.

I Sverige började restaurangföretagarna genast att lobba, och flera kedjor utlovade nyanställningar om momsen sänktes. Politiskt var det främst Centerpartiet som drev frågan, men även de rödgröna oppositionspartierna hade med sänkt moms i sitt valmanifest inför valet 2010, dock med brasklappen »om statens finanser tillåter«. Till slut var även övriga regeringspartier med på båten, och i januari 2012 sänktes momsen från 25 till 12 procent.

Nu har drygt två år gått. På Hotell- och restauranganställdas a-kassa har man inte märkt av någon större »momseffekt« på arbetslösheten bland medlemmarna, säger Karin Pettersson, föreståndare för HRAK.
– Det syns inte i våra siffror, tycker jag. Arbetslösheten har legat relativt konstant ­sedan 2010. Det enda vi kan se är att deltids­arbetslösheten sjunkit. Det tror vi beror på ­regler om deltidsbegränsning och att det ­erbjuds färre timmar extrajobb, säger hon.
År 2011 var i genomsnitt 9 procent av HRAK:s medlemmar öppet arbetslösa varje månad. För 2012 var snittet 9,1 procent och 2013 igen strax över 9 procent. Ingen skillnad alls alltså.

Men att en sänkning av restaurangmoms inte alltid leder till nya jobb är känt sedan tidigare. I Finland, där momsen sänktes från 22 till 13 procent 2010, har de positiva effekterna i princip uteblivit helt, visar forskning.
– Vi bedömer att reformen inte haft någon effekt alls på lönesummorna i branschen. Vi har inte heller sett några tecken på att efterfrågan på restaurangtjänster har ökat sedan sänkningen, och det verkar inte heller ha påverkat antalet nystartade företag och företag som går i konkurs, säger Harju Jarkko, forskare vid finska institutet VATT som arbetat med att utvärdera momssänkningen.
Harju Jarkko tycker inte att det är några större skillnader mellan den svenska och finska restaurangbranschen, och att resultatet därför bör vara intressant för båda länderna.
– Vi anser att den svenska och den finska restaurangnäringen är lika varandra. I Finland finns det lite mer kedjerestauranger och branschen kanske är lite mer koncentrerad, men i övrigt är de lika.

Läs vad som hänt på ytterligare fyra områden här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här