Nyheter POLITIK

Tumme upp för nya ministern

I går stod det klart att det blir TCO:s ordförande Eva Nordmark som efterträder Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Bra val, tycker Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Publicerad 11 september 2019
Tumme upp för nya ministern
Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Mostphotos

Redan när Stefan Löfven skulle bilda regering i januari i år gissade många att Eva Nordmark, ordförande i TCO och tidigare för fackförbundet Vision, skulle knipa en ministerpost. Så blev inte fallet.

Nu när Ylva Johansson lämnar regeringen för att ta sig an inrikes- och migrationsfrågor som EU-kommissionär, fick dock Eva Nordmark förtroendet att styra Sveriges arbetsmarknadspolitik. En tuff uppgift, menar både Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfacket och Therese Guovelin, LO.

 

Malin Ackholt, ordförande HRF:

– Jag tycker det är bra att vi fått en arbetsmarknadsminister som har lång erfarenhet av svensk arbetsmarknad och parternas roll. Det finns en mängd utmaningar framöver, inte minst när det gäller delar av januariöverenskommelsen. Vi har frågorna kring Arbetsförmedlingen och a-kassan, bland annat. Det är inget lätt uppdrag. Det kräver modiga politiker. Jag tror att statsministern har gjort ett bra val i den situationen vi befinner oss. Eva Nordmark har den kompetens som behövs.

 

Therese Guovelin, förste vice ordförande LO:

– Det här är absolut positivt. Eva Nordmark har lång erfarenhet av fackligt och politiskt arbete, också europafackligt. Det är viktigt i dag att ha det perspektivet. Tjänstemannaorganisationerna har jobbat länge med matchning och digitalisering så jag tycker det var en klok utnämning. Nu hoppas jag att Eva Nordmark ställer sig bakom parternas tidsplan med etableringsjobben. Hon har ju betydligt kortare startsträcka än någon som inte jobbat med frågorna tidigare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här