Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tuffare regler för arbetslösa i dag

Från och med i dag ställs hårdare krav på arbetslösa. På Hotell- och restauranganställdas a-kassa är man bekymrade över att medlemmar kan hamna i kläm.

Publicerad 2 juli 2007

En av förändringarna som börjar gälla i dag tar bort möjligheten att få sin ersättningsperiod från a-kassan förlängd. För en del arbetslösa kan det kan innebära stora problem, tror Anna-Lena Lundh som är föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa.
– Det kan bli så att en del som skickat in sina kassakort blivit utförsäkrade redan innan den 2 juli, men att vi inte har hunnit se det än. Då blir det ett glapp där de inte får någon inkomst alls, säger hon.

Ett undantag görs dock för arbetslösa som har barn under 18. De kan fortfarande få sin ersättningsperiod förlängd med 150 dagar, till maximalt 450 dagar.

Från och med i dag kan arbetslösa dessutom tvingas söka jobb både utanför sin hemort och sitt yrkesområde redan från första dagen av arbetslöshet. Hittills har det kravet inte ställts förrän efter 100 dagar. Anna-Lena Lundh tycker att det är svårt att säga hur den förändringen kommer att slå.
– Det är för tidigt än så länge. Men jag hoppas att medlemmarna inte kommer att bollas fram och tillbaka mellan arbetsförmedlingen och oss.

Andra förändringar som börjar gälla i juli:
* Arbetsgivaravgiften för unga mellan 18 och 24 år sänks från 32,42 procent till 22,71 procent.
* Arbetsgivare är inte längre skyldiga att lämna information om lediga platser till arbetsförmedlingen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här