Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tre av fyra Uppsalakrogar serverade minderåriga alkohol

Tre av fyra krogar och barer i Uppsala serverade alkohol till minderåriga i ett test som gjordes av Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF.

Publicerad 29 april 2008

UNF i Uppsala ville kolla hur vanligt det är att krogpersonal låter minderåriga beställa alkohol på krogen. På 29 av 39 restauranger och barer som testades blev unga mellan 14 och 17 år serverade alkohol.
– Våra testpatruller besökte allt från pizzerior till lite mer exklusiva krogar, kvarterskrogar och pubar, säger Ulrika Jansson som är UNF-konsulent i Uppsala.

Både UNF, ägarna till krogarna och krogpersonalen har varit förvånade över att så många som 75 procent av krogarna serverade alkohol till minderåriga.
– Varken vi eller någon annan trodde att det var så illa som det visade sig vara, säger Ulrika Jansson.

UNF har skickat över sina resultat till samtliga testade krogar samt till nämden för serveringstillstånd och lotterier i Uppsala.
Ulrika Jansson berättar att personalen på många krogar inte frågade om testpersonernas ålder eller om de hade legitimation. På ett av ställena mötte testpatrullen också ett riktigt skräckexempel.
– Vid tillfället fanns en medföljande person som var över 18 år. Serveringspersonalen lät de minderåriga beställa alkohol och bad dem sedan att skjuta över sina vinglas till personen över 18 år i sällskapet om krogens chef skulle komma.

Testen har inte visat någon skillnad i serveringspersonalens agerande beorende på ålder eller kön hos personalen. Inte heller har det spelat någon roll hur många personer som ingått i testpatrullerna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här