Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tidigare stängning bra, höjd åldersgräns dåligt tycker facket

Åldersgränsen för att få köpa alkohol på krogen ska höjas från 18 till 20 år. Restauranger ska inte heller få sälja alkohol efter klockan 03 på natten. Det föreslår regeringens alkoholutredare Kent Härstedt.

Publicerad 16 mars 2005

På kongressen i maj 2003 beslutade Hotell- och restaurangfacket att kräva stopp för fem-öppet på krogen. Och nu ser det ut som om kravet kan bli verklighet.
– Tre-öppet är mycket bra, det är en viktig arbetsmiljöfråga för oss. Folk beter sig inte bättre på krogen efter klockan 03, säger Per Persson, andre ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
I förslaget får restaurangen en timme på sig att tömma lokalen, men klockan 04 ska alla gästerna vara ute.

Facket är inte lika nöjt med idén om att höja åldersgränsen till 20 år för alkoholservering på krogen.
– Vi har sagt att 18 år är en bra ålder för servering på krogen. Man är myndig vid 18 års ålder och får ta ansvar för allt annat i samhället, säger Per Persson.
Höjd åldersgräns kan även göra att risken för langning ökar, befarar facket.

 Kent Härstedt har tidigare berättat att han vill sänka skatten på sprit med 40 procent. I förslaget finns planer på att även sänka öl- och vinskatten med 30 procent från 1 januari 2006. Detta för att folk inte ska åka utomlands och köpa billig alkohol.
En sådan sänkning skulle mest märkas på Systembolaget, enligt utredningen. Systembolagets priser skulle bli ungefär 10-12 procent lägre medan priserna för alkohol på restauranger skulle sjunka med en eller ett par procent.

HRF föreslog en skattesänkning där krögaren skulle få 50 procent rabatt på alkoholskatten om han visade upp kvitto på köpet. Det skulle få fler att handla vitt. Men det förslaget var inget som utredarna nappade på.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här