Nyheter Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stress gör Europas branschanställda sjuka

Stress, hot och våld är ett stort arbetsmiljöproblem för branschanställda i Europa. Sju av tio europeiska arbetsplatser brister i den psykosociala arbetsmiljön, visar en av de största gemensamma arbetsmiljöinsatserna någonsin.

Publicerad 22 maj 2013

Psykosociala arbetsmiljöproblem, som stress, hot och våld, ligger bakom en stor mängd sjukskrivningar i Europa varje år. Förra året gick de europeiska länderna, med Sverige i spetsen, därför ihop i en stor gemensam arbetsmiljöinsats med fokus på psykosocial arbetsmiljö. Sammanlagt inspekterades drygt 13 500 arbetsplatser i 27 olika länder. Av dessa var över 4 000 hotell- och restaurangföretag av olika slag.

Resultatet varierade kraftigt mellan länderna, men i genomsnitt hade bara varannan arbetsgivare gjort en psykosocial riskbedömning. På nästan sju av tio arbetsplatser fann inspektörerna problem som behövde åtgärdas. Det handlade framför allt om hög arbetsbörda, stress samt hot och våld.   
– Det är en alldeles för hög siffra, i synnerhet med tanke på att en god arbetsmiljö är en nyckelfaktor för att vi ska orka jobba längre upp i åren för att kunna bibehålla välfärden runt om i Europa, säger Mikael Sjöberg som är generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Bakom insatsen ligger EU:s yrkesinspektörskommitté, med ekonomiskt stöd från EU. De olika länderna har själva valt vilka branscher man velat fokusera på. I Sverige är det framför allt vård- och omsorgssektorn som har inspekterats. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här