Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejk gav sydafrikanska hotellarbetare högre lön

I sju veckor strejkade anställda på den sydafrikanska hotellkedjan Sun International för högre löner. I förra veckan återupptog de arbetet efter att arbetsgivaren gått med på deras krav.

Publicerad 1 februari 2010

De senaste åren har Sydafrika sett ett kraftigt ökat antal utländska turister, vilket har fått den inhemska hotellindustrin att blomstra. Men trots att företagen gör höga vinster fortsätter de hotellanställdas löner att vara oskäligt låga, menar det sydafrikanska fackförbundet Saccawu.

För att uppmärksamma detta inledde Saccawu därför en strejk på hotellkedjan Sun International i mitten av december. Bland kraven fanns ordentliga löneökningar och bättre arbetsvillkor för de anställda.

Enligt Saccawu försökte företaget hårdhänt avsluta strejken, bland annat genom att låta polis gripa ett trettiotal av de strejkande. I slutet av januari, efter sju veckors strejk, gav arbetsgivaren dock med sig och gick med på att höja alla anställdas löner med 8,75 procent från och med juli 2009 samt med nästan lika mycket sommaren 2010.

Fakta: Saccawu

Fackförbundet Saccawu, South African Commercial Catering and Allied Workers Union, organiserar anställda i bland annat handeln, turismnäringen och spelindustrin i Sydafrika.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här