Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stämmer för brott mot föreningsrätten

Kocken upptäckte att lönen han fick var lägre än den som utlovats. Han krävde lönehöjning hos arbetsgivaren - som svarade med uppsägning och senare avsked. Nu stämmer facket arbetsgivaren för föreningsrättskränkning.

Publicerad 21 augusti 2014
inlinebild
Mikael Berge, ombudsman på HRF i Göteborg.

Mannen, som ursprungligen kommer från Indien, hade arbetat runt ett år på restaurangen i Göteborg med arbetstillstånd från Migrationsverket. När tillståndet skulle omvandlas till ett permanent uppehållstillstånd upptäckte han att lönesumman i de papper som lämnats till Migrationsverket inte stämde med verkligheten. På pappret var hans lön 3 500 kronor högre. Mannen pratade då med sin arbetsgivare som inte ville höja lönen, utan menade att kocken alltid kunde arbeta övertid för att komma upp i rätt lön. Till slut blev mannen uppsagd och vände sig då till HRF i Göteborg.  
– Vi ogiltigförklarade uppsägningen och kallade arbetsgivaren till förhandling. Men innan den förhandlingen blev av, så avskedades han för att han hade gått till facket, säger Mikael Berge, ombudsman på HRF i Göteborg.

I maj träffades HRF och arbetsgivaren för förhandling. Då enades man om att kocken skulle få jobbet tillbaka. Han skulle även få rätt lön och dessutom lön retroaktivt. I början av sommaren återgick han till jobbet. Men bara några dagar senare började varningarna komma, berättar Mikael Berge.
– Till slut varslades han om avsked igen. Arbetsgivaren menade att han misskött sitt arbete. Det handlade till exempel om att han skulle ha underkokat riset, skalat lök för långsamt eller skurit kycklingbitar i olika storlekar. Arbetsgivaren menade att det var för att sabotera verksamheten.

Hotell- och restaurangfacket stämmer nu arbetsgivaren i Göteborgs tingsrätt för föreningsrättskränkning. Facket kräver också att avskedet ska ogiltigförklaras, och att företaget ska betala skadestånd till både medlemmen och förbundet.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.