Nyheter

Spaterapeut krävs på en miljon av före detta arbetsgivare

När spasalongen i Kalmar gick i konkurs skyllde ägaren problemen på en anställd HRF-medlem. Nu kräver arbetsgivaren henne på en dryg miljon kronor, ersättning för bland annat döda fotvårdsfiskar.

Publicerad 1 juni 2016
Spaterapeut krävs på en miljon av före detta arbetsgivare
Den anställda hud- och spaterapeuten anklagades för att ha haft ihjäl salongens fotvårdsfiskar. Nu har ägaren dragit tillbaka stämningen. Foto: Colourbox
Eva-Lotta Ramberg, Hotell- och restaurangfacket.
Eva-Lotta Ramberg, Hotell- och restaurangfacket.

Det gick inte så bra för den nyöppnade spasalongen i Kalmar. Mindre än ett år efter att salongen öppnat fick den ekonomiska problem. När lönen slutade komma vände sig en av de anställda till Hotell- och restaurangfacket.
– Hon hade inte fått sin lön, så vi ställde ett lönekrav. När lönen ändå inte betalades ut ansökte vi om att företaget skulle sättas i konkurs, säger Eva-Lotta Ramberg, jurist på HRF.

Men i stället för lön fick den anställda, en hud- och spaterapeut i 30-årsåldern, skulden för salongens problem. Hon har på olika sätt misskött sitt arbete så att salongen förlorat kunder och därmed inkomster, menar salongens ägare som nu stämmer henne i Kalmar tingsrätt.

Arbetsgivarens lista över den före detta anställdas påstådda försumlighet är lång. Hon ska utan anledning ha avbokat inbokade behandlingar och vägrat utföra andra. Den anställda ska dessutom ha haft ett ”obehagligt” sätt gentemot kunder, sovit på jobbet, struntat i att bära arbetskläder och olovligen lämnat salongen under arbetstid. Hon ska också ha avrått kunder från vissa behandlingar med hänvisning till att ”de ändå inte skulle hjälpa”.

Detta är inte alls sant, menar medlemmen och facket.
– Det är en rad med lösa påståenden som saknar grund. Hittills har man inte kunnat lägga fram några bevis för anklagelserna, säger Eva-Lotta Ramberg.

Stämningen gäller bland annat brott mot anställningsavtalet. HRF-medlemmen krävs på drygt en miljon kronor i skadestånd, bland annat för uteblivna intäkter. En del av summan, 12 000 kronor, gäller inköp av så kallade fotvårdsfiskar. Enligt ägaren hade hudterapeuten ihjäl cirka 600 fiskar genom att inte sköta om dem på rätt sätt.

Eftersom bolaget är satt i konkurs är det nu arbetsgivaren personligen som står bakom stämningen. I oktober är det förhandling i Kalmar tingsrätt.