Nyheter HELGDAG

Sonja firar första maj på nytt sätt

Som alla andra större sammankomster är årets förstamajfirande inställt. Men det blir ett digitalt firande. HRF:aren Sonja Berthsjö ska vara med.

Publicerad 30 april 2020
Sonja firar första maj på nytt sätt
Fanbäraren Sonja Berthsjö firar digitalt i år. Foto: Lars-Olof Åberg/Ann Patmalnieks

Om allt hade varit som vanligt skulle bingovärdinnan Sonja Berthsjö ha burit Hotell- och restaurangfackets fana i tåget i Örebro. Men i år får fanan vila i Sonjas förråd. I stället ska hon koppla upp sig på LO:s evenemang på Facebook.
– Jag ska vara med i det digitala tåget och så har jag nappat helt och hållet på det där med att hänga ut något rött för att fira. Jag har hängt ut röda frottéhanddukar i trädgården.

”Häng rött på första maj” är ett Facebookevenemang som uppmanar till att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag genom att flagga med något rött från fönster eller balkong, eftersom demonstrationerna inte blir av med anledning av covid-19.

Sonja Berthsjö har deltagit i många förstamajtåg.
– Jag deltar så ofta jag kan. Men det är ju så i vår bransch att ibland jobbar man även den dagen.

Varför är det viktigt att fira?
– Jag tycker att det är viktigt att visa att det är vi arbetare som är ute. Det är vårt tåg, våra banderoller och plakat och så den vackra, stora, röda fanan, broderad med HRF. Socialdemokraterna får vara glada att de får vara med oss, så ser jag det!

Vad skulle du skriva på ett plakat i år?
– Det skulle nog stå ”Bort med enstaka dagar” eller något annat som handlar om anställningstryggheten.

De två HRF:arna Frida Tånghag och Alexander Aldäng bjuder på ett annat firande. På Vänsterpartiet Göteborgs sida på Facebook lagar de en förstamajmiddag med dryckesförslag. ”På årets bästa dag ska vi äta och dricka gott”, säger de och uppmuntrar andra att lägga ut bilder på sin egen mat under #1majmat.

Demonstrera digitalt!

LO och Socialdemokraterna inleder sitt firande klockan 11:00. Statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar, det blir videosamtal med fackliga och socialdemokratiska företrädare runt om i landet och musik med Bo Kaspers Orkester. Firandet avslutas med Internationalen klockan 11:45. 

HRF anordnar inget eget firande, men vice ordförande Pim van Dorpel uppmanar till att följa LO:s och Socialdemokraternas digitala firande.
– Syftet med första maj har alltid varit att manifestera våra krav. Kanske blir det här ett ännu bättre sätt att göra det på i vår digitala värld?

Följ LO:s och Socialdemokraternas firande här.

Följ Vänsterpartiets firande här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här