Nyheter FACKLIGT

Förbundsmötet blir digitalt

Hotell- och restaurangfackets årliga förbundsmöte blir kort och digitalt. Fokus kommer att ligga på beslut, inte dialog, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF.

Publicerad 29 april 2020
Förbundsmötet blir digitalt
HRF:s förbundsmöte hölls för första gången förra året. Foto: Anna-Karin Nilsson

Hotell- och restaurangfackets förbundsmöte har kortats ner till en halvdag den 29 maj. Egentligen skulle det ha varit två halvdagar.
– Vi ska ha ett möte på distans där de 26 ombuden och förbundsstyrelsen kan delta via padda, dator eller telefon. Det kommer att finnas ett presidium som sitter i Göteborg, säger Pim van Dorpel.

Mötesfakta

 • Det är andra gången som HRF håller ett förbundsmöte.
 • Förbundsmötet är HRF:s högsta beslutande organ mellan kongresserna.
 • Deltagarna beslutar bland annat om strategiska mål och ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen.

Under förbundsmötet görs en utvärdering av det gångna året. Sedan ska mötet planera kommande år. Men de planerade gruppdiskussionerna blir inte av i år, eftersom det inte går att träffas på plats.
– Tanken är att det ska vara både ett besluts- och dialogforum. Nu kommer vi förstås att diskutera besluten, men resten av dialogdelen har skurits bort. Vi försöker ha ett rimligt bra möte och sparar utvecklingsdelen till längre fram.

Hur går det att planera framtiden när det är så mycket som är osäkert inom branschen?
– Det är svårt eftersom vi inte vet vilka företag som kommer att finnas kvar och var vi kommer att ha förtroendevalda. Vi har också en avtalsrörelse framför oss i ett läge där mycket är obekant.

Pim van Dorpel 2018
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Förbundet måste prioritera om höstens verksamhet.
– Vårt huvuduppdrag under våren har varit att förhandla och rädda jobb. Mycket som vi skulle ha gjort nu har skjutits till hösten. Avtalsrörelsen, möten och utbildningar.

Förbundsmötet ska också behandla motioner. Det har i år bara kommit in tre. De handlar om försäkringsinformatörernas uppdrag, ett instämplingsavtal som följer kollektivavtalets regler samt den lista som AFA Försäkring använder för att pröva arbetssjukdomar.

Varför så få motioner?
– Jag tror att medlemmarna har fokuserat på avtalsmotionerna som skulle lämnas in ungefär samtidigt. Men det kan också vara att man inte är van vid att förbundsmötet kommer så tätt inpå det förra.

Men oavsett mängden motioner fyller förbundsmötet en viktig funktion, säger Pim van Dorpel.
– Det viktiga är att representanter från alla avdelningar får träffa förbundsstyrelsen och ha dialog om viktiga frågor. Vi är en organisation med hög omsättning bland förtroendevalda. Då är det viktigt att kunna göra det varje år och inte bara när det är kongress.

Det finns en vinst med att verksamheten tvingats bli digital, säger Pim van Dorpel.
– Vi har gjort det digitala språnget nu. Det kan skapa möjligheter att ha den här typen av möten löpande.

 

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här