Hotell- och restaurangfackets årliga förbundsmöte blir kort och digitalt. Fokus kommer att ligga på beslut, inte dialog, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF.
Hotell- och restaurangfackets förbundsmöte har kortats ner till en halvdag den 29 maj. Egentligen skulle det ha varit två halvdagar.
– Vi ska ha ett möte på distans där de 26 ombuden och förbundsstyrelsen kan delta via padda, dator eller telefon. Det kommer att finnas ett presidium som sitter i Göteborg, säger Pim van Dorpel.
Mötesfakta
- Det är andra gången som HRF håller ett förbundsmöte.
- Förbundsmötet är HRF:s högsta beslutande organ mellan kongresserna.
- Deltagarna beslutar bland annat om strategiska mål och ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen.
Under förbundsmötet görs en utvärdering av det gångna året. Sedan ska mötet planera kommande år. Men de planerade gruppdiskussionerna blir inte av i år, eftersom det inte går att träffas på plats.
– Tanken är att det ska vara både ett besluts- och dialogforum. Nu kommer vi förstås att diskutera besluten, men resten av dialogdelen har skurits bort. Vi försöker ha ett rimligt bra möte och sparar utvecklingsdelen till längre fram.
Hur går det att planera framtiden när det är så mycket som är osäkert inom branschen?
– Det är svårt eftersom vi inte vet vilka företag som kommer att finnas kvar och var vi kommer att ha förtroendevalda. Vi har också en avtalsrörelse framför oss i ett läge där mycket är obekant.
Förbundet måste prioritera om höstens verksamhet.
– Vårt huvuduppdrag under våren har varit att förhandla och rädda jobb. Mycket som vi skulle ha gjort nu har skjutits till hösten. Avtalsrörelsen, möten och utbildningar.
Förbundsmötet ska också behandla motioner. Det har i år bara kommit in tre. De handlar om försäkringsinformatörernas uppdrag, ett instämplingsavtal som följer kollektivavtalets regler samt den lista som AFA Försäkring använder för att pröva arbetssjukdomar.
Varför så få motioner?
– Jag tror att medlemmarna har fokuserat på avtalsmotionerna som skulle lämnas in ungefär samtidigt. Men det kan också vara att man inte är van vid att förbundsmötet kommer så tätt inpå det förra.
Men oavsett mängden motioner fyller förbundsmötet en viktig funktion, säger Pim van Dorpel.
– Det viktiga är att representanter från alla avdelningar får träffa förbundsstyrelsen och ha dialog om viktiga frågor. Vi är en organisation med hög omsättning bland förtroendevalda. Då är det viktigt att kunna göra det varje år och inte bara när det är kongress.
Det finns en vinst med att verksamheten tvingats bli digital, säger Pim van Dorpel.
– Vi har gjort det digitala språnget nu. Det kan skapa möjligheter att ha den här typen av möten löpande.