Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skyddsombuden blir allt färre

Skyddsombuden håller på att försvinna. De ska bevaka att arbetsplatsen är bra för de anställda, men de få som finns kvar har inte tid att kolla arbetsmiljön.

Publicerad 19 april 2002

En undersökning bland HRF:s fackliga skyddsombud ger dystra besked. När utredningen startade trodde facket att det fanns 630 skyddsombud ute på arbetsplatserna runt om i landet. Nu vet facket säkert att det bara finns 261skyddsombud.
Sett över en längre tid är nedgången ännu mer dramatisk. För 15 år sedan fanns över 900 skyddsombud i HRF, trots att förbundet då hade betydligt färre medlemmar.
De skyddsombud som finns kvar har mindre än en timme i veckan för att kolla arbetsmiljön och hjälpa sina kollegor. Tre personer är skyddsombud på heltid.
Enligt lagen ska det finnas ett skyddsombud på arbetsplatser där det arbetar mer än fyra anställda. Skyddsombudet har makt, han eller hon har rätt att stoppa ett farligt jobb i väntan på att arbetsmiljöinspektören kommer.
Skyddsombudet har också rätt till utbildning. De flesta av HRF:s skyddsombud, sex av tio, har också gått en utbildning. Sämre är det med arbetsgivarnas kunskaper, bara var tionde har gått någon kurs om arbetsmiljö.
Enkäten till skyddsombuden har genomförts av Eija Räty, utredare från LO. Det är en del av HRF:s arbetsmiljöutredning.

Läs mer:
”De som är kvar vågar inte kräva förändringar på arbetsplatsen”

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här