Det finns runt 100 000 skyddsombud i Sverige. I dag är det deras dag. Vi har pratat med tre HRF:are om deras uppdrag i arbetsmiljöns tjänst.
På alla arbetsplatser med minst fem anställda ska det finnas ett skyddsombud. Onsdagen i vecka 43 är det deras egen dag.
De ägnar en stor del av sin tid åt att se till att din och andras arbetsmiljö håller rätt standard. Vi pratat med tre HRF:are om det viktigaste i deras uppdrag.
Marcus Björkenstam, skyddsombud på Airest i Trollhättan:
Vad gör du som skyddsombud?
– Jag gör skyddsronder och ser till att alla kollegor har koll på säkerheten. Och så fungerar jag som mellanhand mellan mina kollegor och cheferna när det gäller arbetsmiljö generellt.
Har du lyckats driva igenom något?
– Ja, det är många mindre grejer som att vi till slut fick en ny grovdiskmaskin när den gamla var trasig och att vi har målat upp och märkt ut områden där det är halkrisk till exempel.
Vilken är den viktigaste arbetsmiljöfrågan tycker du?
– Just nu är det den psykosociala arbetsmiljön. Det handlar om stress och arbetsbörda, men också generell trivsel på jobbet.
Vad kan du som skyddsombud göra åt det?
– Jag är runt och frågar alla hur de mår och om det finns något som vi kan göra. Det kanske finns någon maskin som kan underlätta deras arbete, men det kan också handla om att ta bort arbetsmoment eller ta in extra personal när det är för mycket att göra. Sedan gäller det att försöka påverka cheferna.
Det är fortfarande cheferna som har arbetsmiljöansvaret
Marcus Björkenstam
Är det roligt att vara skyddsombud?
– Det är framför allt väldigt viktigt. Men det är också ganska mycket tjat och svårt att få igenom saker. Jag kan bara förmedla behovet och påverka till en viss del. Det är fortfarande cheferna som har arbetsmiljöansvaret, inte skyddsombuden.
Rafael Sosa, skyddsombud Högbo brukshotell, Sandviken:
Vad innebär din roll som skyddsombud?
– Att säkerställa att ingen i personalen råkar illa ut på arbetsplatsen. Jag gör riskanalyser vid större förändringar och deltar i planering.
Vilken är den viktigaste arbetsmiljöfrågan för dig?
– Brandskyddet. Det är så mycket som står på spel, inte bara för personalen utan också för hotellgästerna.
Vad är roligast med uppdraget?
– Att få vara med och påverka.
Jessika Bäckman, ombudsman och regionalt skyddsombud avdelning Nord:
Vad innebär det att vara regionalt skyddsombud?
– Där det inte finns skyddsombud på arbetsplatsen är det vi regionala skyddsombud som har den rollen. Men även att vi stöttar lokala där det finns.
Vilken är den viktigaste arbetsmiljöfrågan?
– Det är ganska mycket, men den psykosociala arbetsmiljö och stressen är det vi oftast får till oss från medlemmar.
Ofta som saker och ting måste åtgärdas
Jessika Bäckman
Har du gjort skillnad?
– Absolut! Vi samverkar ju med arbetsgivare om arbetsmiljön. Det är ganska ofta som saker och ting behöver åtgärdas. Det kan vara halkiga golv, att nödöppnare och larm till frysrum inte fungerar … Det är väldigt sällan ett blankt papper när man går från en skyddsrond.
Är det kul att vara skyddsombud?
– Ja, det är jätteroligt! Man gör skillnad och får möjlighet att träffa medlemmar när man är ute. Arbetsmiljön är det viktigaste vi har tycker jag.