Nyheter AVDELNINGSORDFÖRANDE

Han ska leda avdelning Syd

Johan Brösther Hedström, kock på varuhuset XXXLutz i Malmö, är ny ordförande för HRF:s avdelning Syd. Vi ringde upp honom för att kolla hur det kommer att märkas.

Publicerad 24 mars 2021
Han ska leda avdelning Syd
Johan Brösther Hedström. Foto: Privat

I februari valdes Johan Brösther Hedström till ny ordförande för HRF:s avdelning Syd.
Johan jobbar som kock på varuhuset XXXLutz i Malmö, men att han skulle hamna i hotell- och restaurangbranschen var inte alls självklart, säger han.

– Jag läste naturkunskap och samhällskunskap på gymnasiet och utbildade mig till data- och elektronikingenjör. Men jag märkte sedan att sitta på kontor inte riktigt var för mig. Jag vill träffa folk.
– När jag pluggade var jag väldigt engagerad i sexmästeriet, pubverksamheten, och tyckte att det var väldigt kul. Så jag utbildade mig till kock på Lernia.

Johan Brösther Hedström.

Vad var det som fick dig att engagera dig fackligt?
– Redan när jag var liten sade mamma att man alltid skulle vara med i facket, så jag har alltid var med. Det är basic. För mig är det viktigt att folk får sina rättigheter. Det värsta jag vet är när man trampar på någon som är svagare. Trampa på mig i stället i så fall.

Hur kom det sig att du blev förtroendevald?
– Vi har alltid haft en facklig anda och fackligt förtroendevalda på mitt jobb. När han som var skyddsombud slutade så valde vi ett nytt, och det blev jag. Sedan har det utvecklats.
– Jag blev invald i avdelningsstyrelsen på ett bananskal för fem år sedan. Jag var på en facklig utbildning och så skulle det vara höstmöte efteråt. Jag stannade för jag ville se hur det var, jag tycker om att lära mig nya saker. Då fanns det en vakant plats som suppleant i styrelsen, och jag var den enda som var där som inte redan satt i styrelsen.

Jag tror att organisering är nyckeln till att vara redo när branschen börjar anställa igen.

Vilka fackliga frågor brinner du för?
– Mina ansvarsområden i styrelsen är organisering och arbetsmiljö. Det är det jag älskar och brinner för.

Hur kommer det att märkas att du är ny ordförande i avdelningen?
– Ett av mina projekt är att få alla delaktiga i arbetet med att organisera. Ett mål är att alla i avdelningsstyrelsen ska ha värvat en förtroendevald innan sommaren. Jag tror att organisering är nyckeln till att vara redo när branschen börjar anställa igen. För det kommer den att göra.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här