Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sex av tio deltidare vill jobba mer

Deltidsarbetande i Ästergötland vill jobba mer. Och mest missnöjda med arbetstiden är de hotell- och restauranganställda.

Publicerad 25 februari 2003

Sex av tio deltidsanställda i hotell- och restaurangbranschen vill ha längre arbetsdagar. Det visar en undersökning som LO gjort tillsammans med Linköpings universitet.

Det finns ett tydligt samband mellan ålder och viljan att arbeta mer. Unga människor är de som helst vill ha ett heltidsjobb.
Lars Svensson på Linköpings universitet har sammanställt undersökningen.
? I början av vuxenlivet behöver man mycket pengar, säger han. Därför vill unga människor jobba mer.
Fler äldre människor är nöjda med deltid. En arbetsmiljöfråga, tror Lars Svensson. Hotell- och restaurangyrken är oftast slitsamma. Många äldre orkar helt enkelt inte jobba fyrtio timmar i veckan.
Undersökningen är gjord på fackets medlemmar i Östergötland, men Lars Svensson ser att siffrorna stämmer överens med liknande undersökningar gjorda på riksnivå.

Statsrådet Mona Sahlin lovade innan valet att komma med lagförslag som ger de deltidsarbetande rätt att gå upp till heltid ? om de vill. Undersökningen visar att det kan finnas behov av en sådan lag.

Fakta:
– I undersökningen svarade 4222 hotell- och restauranganställda, fastighetsanställda och handelsanställda i Östergötland på en enkät. 810 av de svarande var medlemmar i HRF.
– 72 procent av de deltidsarbetande under 24 år vill jobba mer. Motsvarande siffra för anställda över 55 år är 34 procent.
– Av de hotell- och restauranganställda jobbar 43 procent deltid.
– 64 procent av de deltidsanställda i nom hotell och restaurang vill jobba mer.
– Kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män.

Läs mer om deltid:
Deltidsanställda förlorar på att jobba extra. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.