Nyheter efter plugget
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servitrisen som vill stanna

"Det är ju det här jag är intresserad av". Servitrisen Emma Johansson har svårt att tänka sig jobb i någon annan bransch.

Publicerad 24 september 2013
Servitrisen som 
vill stanna
Serveringsyrket är rätt val för Emma Johansson. Foto: Brita Nordholm

Emma Johansson älskar sitt jobb på Storan, Stora Hotellets restaurang i Linköping, mest i serveringen men även i baren.
– Jag är så himla intresserad av mat och dryck i kombination. Jag gillar att prova mig fram och märka hur vinet eller ölet svarar på maten, och tvärtom. Man blir aldrig fullärd. Jag har turen att jobba med äldre, erfarna personer som jag får inspiration från.
Den här dagen jobbar hon från lunch till midnatt, med två lediga timmar på eftermiddagen. Hon kan se nackdelar med branschens arbetstider, med långa och sena pass. Men det är på kvällarna hon helst arbetar.
– Då är gästerna där för att få en upp­levelse. Det är det som driver mig att arbeta obekväma arbetstider.
Emma gick ut restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan 2012. Hon har tävlat i Yrkes-VM 2013, där hon kom åtta i restaurangservice. Det är först nu som hon möter arbetsvardagen på heltid.

Matsalsarbete som trancherande och flamberande är viktigt under tävlandet, men på en restaurang är det ofta kockarnas jobb. Servitriserna bär ut den färdiga maten.
Men jobbet innehåller ändå stor variation, tycker Emma. Hon måste ha kunskap om maten och drycken. Det uppstår situationer med gästerna som måste lösas.
– Är någon missnöjd gäller det att se till så att gästen lämnar restaurangen nöjd.
Visst kan det vara svårt att träffa vänner som inte jobbar i branschen, men inte heller detta ser hon som något problem.
– Jag umgås mycket med människor som jobbar i branschen. Och eftersom jag jobbar långa dagar får jag lediga kvällar också så att jag kan träffa dem som bara är lediga då.

En stor del av Emmas klasskamrater från restaurangskolan har gått till andra branscher. Det är inte så förvånande, tycker hon.
– Man väljer gymnasium när man är så ung, knappt 15 år. Jag valde restaurang­programmet för att mina kompisar gjorde det. Sedan hade jag turen att hamna rätt och verkligen bli intresserad.
Finns det något som skulle få dig att lämna branschen?
– Jag skulle kunna tänka mig att byta arbetsplats, särskilt om jag inte trivdes på en viss restaurang. Men inte lämna branschen. Det är ju det här jag är intresserad av på fritiden också.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.