Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Servera aldrig för att vara schyst”

En servitris dömdes nyligen till dagsböter och en bartender står åtalad -- båda ska ha serverat alkohol till berusade gäster. Många anställda vet inte om att de kan åtalas för något de gör i tjänsten, säger Daniel M√ºller som utbildar i ansvarsfull alkoholhantering.

Publicerad 28 januari 2014
”Servera aldrig för
att vara schyst”
Det finns anledning att vara försiktig med vem som serveras. Foto: Colourbox
inlinebild
Daniel Müller utbildar i alkoholhantering. Foto: Privat

En servitris på en krog i Uppsala dömdes till dagsböter efter att ha serverat öl till en man som nästan sov. En bartender i Malmö står åtalad för samma sak. Att servera alkohol till en märkbart berusad gäst är olagligt och kan straffas med böter, och till med fängelse.

Det här är det inte alla som vet, säger Daniel Müller som håller kurser i ansvarsfull alkoholhantering inom STAD-verksamheten i Stockholm.
Han träffar på anställda som inte känner till att de kan straffas om de serverar berusade gäster.
– Kunskapen varierar, mycket beror på vilken typ av ställe man arbetar på och hur länge man har jobbat. På de största ställena i Stockholm krävs det oftast mer för att få ställa sig bakom baren än på mindre där man kan vara i princip helt grön när man börjar.

Ett vanligt feltänk bland serveringspersonal är att de som arbetar i dörren inte skulle släppa in någon som är minderårig eller för berusad. Men det är en falsk trygghet, säger Daniel Müller.
Det är också viktigt att komma ihåg att det är den som serverar alkoholen som är ansvarig.
– Många tänker att det är bartendern som häller upp ölen, men det är den som räcker över glaset som är ansvarig.
Att enskilda anställda polisanmäls för brott mot alkohol­lagen är ovanligt. När det sker är det ofta polisen som har utövat dold spaning på krogen, enligt Daniel Müller. Men trots det finns det all anledning för anställda att vara försiktiga med vem man serverar. Förutom gästernas säkerhet handlar det om att ha en trevlig arbetsmiljö samt att se till att alkoholtillståndet inte riskeras.

Daniel Müllers råd till krogpersonal är att aldrig chansa.
– Det finns tecken man kan kolla efter, men det är ingen exakt vetenskap. Så mitt råd är att varje gång du ens funderar på om en gäst klarar en öl till, gå på magkänslan. Servera aldrig för att vara schyst.

Allt fler nekar fulla gäster

  • Medvetenheten om alkohollagstiftningen bland restaurangpersonal har både ökat och minskat de senaste åren.
  • Sedan 1996 har regelbundna tester gjorts på Stockholms krogar, där skådespelare spelar berusade och försöker köpa alkohol.
  • Första gången nekades de på bara 5 procent av ställena. År 1999 hade siffran stigit till 47 procent, år 2001 till 70 procent och 2005 till 84 procent. När samma undersökning gjordes 2011 hade resultatet sjunkit till 65 procent.
  • Studier har även visat att ju fler restauranganställda som gått utbildning i ansvarsfull alkoholhantering, desto mer minskar den polisanmälda våldsbrottsligheten i kommunen.
Källa: »För full för att bli serverad« STAD 2001.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här