Nyheter Kultur

Serier från branschens baksida

Daria Bogdanska från Polen kom till Sverige för ett bättre liv. I stället fick hon jobba till slavlön hos oseriösa arbetsgivare i Malmös krogvärld. Nu har hon samlat sina upplevelser i serieromanen Wage slaves.

Publicerad 23 januari 2017
Serier från branschens baksida
Serietecknaren Daria Bogdanska har gjort serieromanen Wage slaves om sin tid i Malmös krogvärld. Foto: Galago
Foto: Galago

När du kom till Malmö, varför sökte du dig till restaurangbranschen?
– Restaurangbranschen är ju den mest temporära branschen. Om du inte har några erfarenheter och söker jobb, vilka som helst, så hamnar man ofta där. Det var inget aktivt val.

Förvånades du över hur du blev behandlad?
– Ja, väldigt mycket. Jag har erfarenhet av att vara migrant i andra länder. Jag har haft shittiga jobb, migrantjobb, där jag inte tjänade mycket. Men min lön skiljde inte så mycket från alla andras lön. Här fick jag bara svartjobb och fick kanske hälften av vad lönen borde vara. Jag såg på Sverige som ett socialt och ekonomiskt rättvist land, så jag blev förvånad.

Du kontaktade Hotell- och restaurangfacket, men det blev Syndikalisterna som till slut hjälpte till. Varför?
– Jag och en kille på jobbet pratade om att organisera oss. Vi visste ingenting så vi började researcha. En av de första grejer vi gjorde var att ringa HRF. Men de sade att de inte kunde hjälpa oss om vi jobbade svart, så då hörde vi av oss till SAC. De var det enda facket som ville hjälpa oss.

Du började teckna samtidigt som du jobbade på restaurangen. Var det ett sätt att bearbeta?
– Jag har inte tänkt på det så. Den här boken hjälpte mig i alla fall att få någon form av revansch. Förut, på jobbet, var jag maktlös och liten. Nu fick jag berätta min historia om allt som det inte pratas om. Det var mitt sätt att hantera det.

Fakta: Daria Bogdanska

Daria Bogdanska kommer ursprungligen från Polen, men har bott i en rad europeiska länder. Hon har gått Kvarnby Serieskola och är nu aktuell med serieboken ”Wage slaves – en memoir av en prekär migrantarbetare” från Galago förlag. Den är baserad på Darias egna erfarenheter från restaurangbranschen kring Möllan i Malmö, och av att försöka komma in i ett nytt land.

Hur tänker du i dag kring din tid i restaurangbranschen?
– Det är lite deprimerande för jag ser att det fortsätter. Min exchef fortsätter att öppna nya ställen. Jag har börjat ifrågasätta systemet som finns i Sverige. Jag är för att folk ska organisera sig och jobba tillsammans för att förbättra villkoren. Men samtidigt ser jag att systemet lämnar ett utrymme där sådant som hände mig kan hända. Det skulle behövas mer kontroll av myndigheterna. Jag tänker att man kan ha båda delar.

Vad händer i framtiden?
– I dag jobbar jag på en skola och i en liten cykelbutik. Men det här har fått mig att brinna för fackliga frågor och jag skulle vilja hitta ett sätt att jobba med dem. Nu får jag åka runt och prata om min bok och mina idéer. Jag skulle vilja göra mer än bara prata.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här