Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Satsning mot fusk i matbranschen

Livsmedelsombudsmannen ska stoppa brott och fusk med mat, hoppas Livsmedelsverket som inrättat den nya tjänsten.

Publicerad 8 oktober 2014
Satsning mot fusk
i matbranschen
Allt matfusk kan anmälas till Livsmedelsombudsmannen. Foto: Colourbox

Kommer det ”närproducerade” köttet på menyn egentligen från Sydamerika? Den som upptäcker fusk på sin arbetsplats kan nu tipsa Livsmedelsverket anonymt via en särskild tjänst kallad Livsmedelsombudsmannen.

Den som hör av sig kan göra det via ett webbformulär eller per telefon. Tipsen kan röra felmärkning av en vara, svarta pengar eller annat fusk. De kan handla om allt från gården där djur föds upp, till slakteri, transport, paketering, handel och restaurang. 
– Vi vill få bort dem som lurar konsumenterna och förstör för seriösa företagare, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Bakgrunden till satsningen är fusk som upptäckts de senaste åren. I den så kallade hästköttsskandalen upptäcktes att produkter som skulle innehålla nötkött även innehöll hästkött. Ett annat exempel är det företag i Skåne som sålde rödfärgat griskött som oxfilé. Efteråt har en rad personer inom livsmedelsbranschen berättat att de anat att något varit fel, men inte vetat vart de skulle vända sig. Arbetsgivaren kan vara inblandad i fusket, och då kan det kännas omöjligt att vända sig till polisen, menar Livsmedelsverket.

Det går bra att kontakta Livsmedelsombudsmannen även om man inte vet exakt vad det är som inte stämmer. Efter en första bedömning kan tipset lämnas över för utredning hos Livsmedelsverket eller annan myndighet.

3 sätt att anmäla

1. Ring 018-17 57 00 mellan klockan 9 och 14 på vardagarna.

2. Gå in på www.slv.se och sök efter Livsmedelsombudsmannen.

3. Mejla till livsmedelsombudsmannen@slv.se Rekommenderas dock inte om du vill vara anonym, eftersom alla meddelanden som skickas till Livsmedelsverket kan komma att bli offentlig handling.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här