Nyheter skadedjur

Så slipper du krypen på jobbet

Livsmedel, värme och fukt – restaurangkök är perfekta boplatser för skadedjur. Men det finns knep för att slippa få de här ovälkomna gästerna.

Publicerad 24 mars 2017
Så slipper du krypen på jobbet
Råttor behöver bara ett hål stort som en tiokrona, så kan de ta sig in. Foto: Istockphoto

Råttor och möss – flexibla bakteriebomber

Trivs! Där det är lite stökigt utanför, då känner de sig välkomna. Alla sorters öppningar och halvstängda dörrar. Matrester som sprider dofter.
Vad gör de? Sprider virus och bakterier. Råttan kan komma från ett avlopp och springa över en yta där det sedan läggs livsmedel. Salmonella, e-coli och andra tarmsjukebakterier sprids. Även risk för leptospiros, en kraftig influensasjukdom som kan bli kritisk för personer med nedsatt immunförsvar.

Ring kommunen!

Gör din arbetsgivare inget? Vänd dig till ditt lokala miljö- och hälsovårdskontor. Kontakta Arbetsmiljöverket om du är orolig för att bli biten eller sjuk.

Det kan också bli bränder, kortslutningar och materialskador när gnagare ger sig på ledningar och rör. Kan bitas om de blir trängda och inte kan fly.
Porta dem. Ta bort bråte utan­för byggnaden så att boplatserna försvinner. Se till att dörrar är täta och var noga med sophanteringen. Möss kan ganska lätt tas med slagfällor, medan råttor är skickliga på att undvika fällor. Problemet är att man inte vill använda bekämpningsmedel där det finns livsmedel, men det finns gånger då köket måste stängas för att kunna göra det.
Varning för att själv använda bekämpningsmedel som finns att köpa i butik!

Kackerlackan trivs i köksvärmen

kackerlacka
Blattella germanica, tysk kackerlacka, är vanlig i Sverige. Verklig längd är 10-16 mm.

Trivs! På varma platser med smuts och mat i närheten. Kan ta sig fram själv inom­hus, men behöver hjälp för längre sträckor, exempelvis för att åka mellan en grossist och ett kök. Är platsen bra sänder de ut feromoner till andra kackerlackor: »Här finns ett mysigt, varmt, fuktigt och dunkelt ställe.«
Vad gör de? Sprider smitta, kan orsaka allergier.
Porta dem. Se till att de inte har mat. Städa, inte bara där smutsen syns utan även bakom spisar. Underhåll lokalen så att det inte bildas sprickor som blir boplatser. Ställ ut kackerlacksfällor på strategiska platser som ett early warning-system.
Blir det fångst gäller det att kartlägga och jaga boplatser. Skruva exempelvis ner en plåt till diskmaskinen och se om någon har bosatt sig där. Utöka antalet fällor med kackerlacksbete. I bästa fall blir man av med dem på 21 dagar, vilket är deras livscykel.

Ofräscha men ofarliga flugor

bananfluga
Bananflugan är redo att para sig 24 timmar efter kläckning.

Trivs! I rester och gammal mat och dryck. Puckelflugor gillar härsket fett och matpartiklar som blir kvar under skåp när man spolar golv. Fruktflugor tycker bäst om jäsande produkter, öl- och vin­slattar eller övermogen frukt. De uppstår inte ur produkterna, utan lockas dit av doftämnen.
Vad gör de? Inget alls, de är bara otrevliga.
Porta dem. Rengör tomma förpackningar, frakta bort tomglas så fort som möjligt. Håll golvbrunnar rena, använd hett vatten och borsta. Biologiska medel kan behövas. Se till att soppåsar inte spricker.

Baggar och mott tycker torrt är gott

Mjölbagge blir cirka 5 mm lång. Här med sin larv.

Till exempel mjölbaggar, plattbaggar, brödbaggar och mottfjärilar.
Trivs! I förpackningar med torra specerier. Kan komma med varorna eller finnas i lokalen. Gillar det som har högt näringsvärde.
Vad  gör  de? Kan försämra smaken på livs­medel, exempelvis ger mjölbaggar en kemisk smak. Men de är inte farliga att äta.
Porta dem. Fällor kan användas för att se om de finns i lokalerna. Vid upptäckt gäller det att leta i förpackningar. Städa, plocka bort och släng varor med kryp eller utgånget datum. Tänk »först in, först ut«. Se till att ha varorna med kortast hållbarhetstid längst fram. Bekämpningsmedel används i undantagsfall.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här