Nyheter skadedjur

Så slipper du krypen på jobbet

Livsmedel, värme och fukt – restaurangkök är perfekta boplatser för skadedjur. Men det finns knep för att slippa få de här ovälkomna gästerna.

Publicerad 24 mars 2017
Så slipper du krypen på jobbet
Råttor behöver bara ett hål stort som en tiokrona, så kan de ta sig in. Foto: Istockphoto

Råttor och möss – flexibla bakteriebomber

Trivs! Där det är lite stökigt utanför, då känner de sig välkomna. Alla sorters öppningar och halvstängda dörrar. Matrester som sprider dofter.
Vad gör de? Sprider virus och bakterier. Råttan kan komma från ett avlopp och springa över en yta där det sedan läggs livsmedel. Salmonella, e-coli och andra tarmsjukebakterier sprids. Även risk för leptospiros, en kraftig influensasjukdom som kan bli kritisk för personer med nedsatt immunförsvar.

Ring kommunen!

Gör din arbetsgivare inget? Vänd dig till ditt lokala miljö- och hälsovårdskontor. Kontakta Arbetsmiljöverket om du är orolig för att bli biten eller sjuk.

Det kan också bli bränder, kortslutningar och materialskador när gnagare ger sig på ledningar och rör. Kan bitas om de blir trängda och inte kan fly.
Porta dem. Ta bort bråte utan­för byggnaden så att boplatserna försvinner. Se till att dörrar är täta och var noga med sophanteringen. Möss kan ganska lätt tas med slagfällor, medan råttor är skickliga på att undvika fällor. Problemet är att man inte vill använda bekämpningsmedel där det finns livsmedel, men det finns gånger då köket måste stängas för att kunna göra det.
Varning för att själv använda bekämpningsmedel som finns att köpa i butik!

Kackerlackan trivs i köksvärmen

kackerlacka
Blattella germanica, tysk kackerlacka, är vanlig i Sverige. Verklig längd är 10-16 mm.

Trivs! På varma platser med smuts och mat i närheten. Kan ta sig fram själv inom­hus, men behöver hjälp för längre sträckor, exempelvis för att åka mellan en grossist och ett kök. Är platsen bra sänder de ut feromoner till andra kackerlackor: »Här finns ett mysigt, varmt, fuktigt och dunkelt ställe.«
Vad gör de? Sprider smitta, kan orsaka allergier.
Porta dem. Se till att de inte har mat. Städa, inte bara där smutsen syns utan även bakom spisar. Underhåll lokalen så att det inte bildas sprickor som blir boplatser. Ställ ut kackerlacksfällor på strategiska platser som ett early warning-system.
Blir det fångst gäller det att kartlägga och jaga boplatser. Skruva exempelvis ner en plåt till diskmaskinen och se om någon har bosatt sig där. Utöka antalet fällor med kackerlacksbete. I bästa fall blir man av med dem på 21 dagar, vilket är deras livscykel.

Ofräscha men ofarliga flugor

bananfluga
Bananflugan är redo att para sig 24 timmar efter kläckning.

Trivs! I rester och gammal mat och dryck. Puckelflugor gillar härsket fett och matpartiklar som blir kvar under skåp när man spolar golv. Fruktflugor tycker bäst om jäsande produkter, öl- och vin­slattar eller övermogen frukt. De uppstår inte ur produkterna, utan lockas dit av doftämnen.
Vad gör de? Inget alls, de är bara otrevliga.
Porta dem. Rengör tomma förpackningar, frakta bort tomglas så fort som möjligt. Håll golvbrunnar rena, använd hett vatten och borsta. Biologiska medel kan behövas. Se till att soppåsar inte spricker.

Baggar och mott tycker torrt är gott

Mjölbagge blir cirka 5 mm lång. Här med sin larv.

Till exempel mjölbaggar, plattbaggar, brödbaggar och mottfjärilar.
Trivs! I förpackningar med torra specerier. Kan komma med varorna eller finnas i lokalen. Gillar det som har högt näringsvärde.
Vad  gör  de? Kan försämra smaken på livs­medel, exempelvis ger mjölbaggar en kemisk smak. Men de är inte farliga att äta.
Porta dem. Fällor kan användas för att se om de finns i lokalerna. Vid upptäckt gäller det att leta i förpackningar. Städa, plocka bort och släng varor med kryp eller utgånget datum. Tänk »först in, först ut«. Se till att ha varorna med kortast hållbarhetstid längst fram. Bekämpningsmedel används i undantagsfall.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här