Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så kan städare bli friskare

Påslakansbyte, heltäckningsmattor och tidspress är tre av hoten mot hotellstädarnas hälsa. Moppning sliter på restaurangstädarna. Det framkommer i en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort.

Publicerad 18 december 2008

Sex av tio städare har varje vecka ont någonstans. Om inget görs blir värken långsamt värre och värre. Efter ett par år gör det så ont att städaren inte längre klarar av att arbeta. Tunga lyft, enformiga rörelser och skadliga arbetsställningar är gemensamma problem för alla städare i undersökningen.

För hotellstädarna är hotellens heltäckningsmattor ett problem. Det krävs mer kraft för att dammsuga dem än för att dammsuga släta golv. Bäddningen är också påfrestande med mycket böj och sträck. Att skaka ut täcket i påslakanet är det som belastar kroppen mest, eftersom städaren arbetar länge med händerna ovanför axelhöjd.
Till skillnad från många andra städare så arbetar hotellstädarna under stark tidspress, med gäster som väntar på att få sitt rum.

Restaurangstädarna moppar golv ungefär 40 procent av sin arbetstid. Att gå och skjuta moppen fram och tillbaka är mindre skadligt än att på traditionellt vis föra den framför sig i en åtta. Väggfasta bord och bänkar är vanligt på exempelvis snabbmatsrestauranger, och tvingar städarna att krypa omkring på knä. Även köksmaskiner är låga och svåra att städa under.

Glädjande nog finns en hel del som kan göras för att förbättra situationen. Dit hör till exempel att införa moderna städmetoder och bra redskap som mikrofibermoppar och moppskaft som är enkelt justerbara, säger Ann-Beth Antonsson, forskare på IVL.

Många av de åtgärder som föreslås är utformning av inredning, inköp av utrustning och annat som är svårt för den anställde att styra över. Forskarna pekar också på vikten av att ge städarna utbildning i städteknik och rätt arbetsmetoder för de städredskap och metoder som används. Det kan vara dammsuga eller moppa genom att gå omkring och skjuta moppen framför sig i stället för att arbeta med armarna.
Att vika ut underlakanet i stället för att skaka ut det på sängen skonar också kroppen.

 

Om studien

Studien är en del av ett stort projekt som ska minska arbetsskador bland städare. Projektet drivs av IVL i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och Centrum för belastningsskadeforskning. En rad organisationer och myndigheter finansierar, däribland HRF.

Bra städredskap för friskare städare

  • Specialmoppar med olika bredd för olika utrymmen. 
  • Vikbart dammsugarrör
  • Höj- och sänkbara sängar.
  • Toaborste med extra långt skaft. 
  • Hjälpmedel för att dra ut sängen från väggen. 

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här