Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så höjs de bingoanställdas löner

450 kronor mer i månaden från 1 maj. Det blir lönehöjningen för alla anställda på landets bingohallar. Och 18-årsgränsen slopas. Yrkesvana, inte ålder, ska avgöra när man flyttas upp i lönetariffen.

Publicerad 26 maj 2004

Den 1 maj i år, nästa år och år 2006 höjs de bingoanställdas löner med 450 kronor.
Det finns inga lokala lönepotter i bingoavtalet, utan alla anställda får 450 kronors lönehöjning varje gång. Det blir 1 350 kronor under avtalsperioden.

Här är andra nyheter i avtalet:
* 18-årsgränsen i avtalet slopas. Nu får alla samma lön, oavsett ålder. Bara yrkesvana avgör när man flyttas upp i lönetariffen.
* Månadslön för alla som arbetar minst halvtid (20 timmar per vecka). Det gäller från 1 juli i år.
* Ob-ersättningen höjs, men först nästa år. 1 maj 2005 höjs ob-ersättningen på måndag-torsdag från 10 till 11 kronor per timme. 1 maj år 2006 höjs den med ytterligare 50 öre till 11:50. Sammanlagt blir det 1:50 mer per obekväm timme.
Ob-ersättningen fredag-söndag höjs från 23 till 26 kronor per timme den 1 maj 2005. Året därpå, 1 maj 2006, höjs den med ytterligare en krona till 27 kronor. Här blir höjningen totalt 4 kronor per obekväm timme. I bingoavtalet räknas hela lördagen som obekväm tid.
* En nyhet i avtalet är en garanterad lägsta semesterlön, efter samma modell som övriga avtal. Det har tidigare inte funnits för bingopersonalens anställda. Lägsta semesterlön nästa sommar blir 935 kronor per dag, för den som har arbetat i 6 månader. För den med kortare anställningstid är lägsta semesterlön 815 kronor per dag. Fortfarande gäller att semesterersättningen är 13 procent av lönen. Den som inte kommer upp i den lägsta garanterade semesterlönen får då utfyllnad, så det här är en bestämmelse som gynnar de lägst avlönade.
* I det gamla avtalet fanns en särskild bilaga om facklig förtroendeman. Den tas bort helt, något som facket hade krävt, eftersom den innehöll flera inskränkningar för förtroendemannen. Nu gäller i stället lagen om facklig förtroendeman.
* En försämring i avtalet är att arbetstiden nu ska beräknas på åtta veckor mot tidigare fyra. Det betyder att schemat ska läggas så att arbetstiden blir i genomsnitt 40 timmar per vecka, utslaget på åtta veckor.

De flesta förändringarna i avtalet är sådana som de anställda har krävt vid de särskilda konferenser som HRF har ordnat för bingopersonalen. De hörde tidigare till Musikerförbundet, så detta är det första nya riksavtalet som HRF har slutit för denna grupp.

Avtalet har slutits mellan HRF och arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen. Det gäller till och med den 30 september år 2007.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här