Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så bra var rökförbudet för hälsan

Adjöss till röda ögon, morgonhosta och kli i halsen. Ett drygt år efter rökstoppet mår Sveriges serveringspersonal bättre än någonsin. Det visar studien som undersökt hur rökförbudet påverkat de anställdas hälsa.

Publicerad 13 februari 2007

Anna Silfver var en av de anställda som deltog i rökstudien. Hon ville veta hur åren som croupier påverkat lungorna.
Foto: Lasse Modin

Ett år efter rökförbudet på restauranger hade krogpersonalens hälsa förbättrats avsevärt. Det visar den studie som följt runt 70 anställda på restauranger, kasinon och bingohallar före och efter rökstoppet.

Göran Boëthius, överläkare och en av initiativtagarna till studien, är nöjd med resultatet.
– Men det var ganska förväntat. Vi visste från tidigare undersökningar att hälsan kan förbättras snabbt när man slipper röken, säger han.

Personalen testades vid tre tillfällen: en gång före rökförbudet, en gång efter cirka fyra månader och sedan igen efter tolv månader. Före rökförbudet sade drygt hälften av de anställda att de ofta led av hosta, röda ögon och irritation i halsen. Ett knappt år senare hade bara var femte icke-rökare kvar problemen.

– Förbättringarna gällde nästan enbart icke-rökarna. De som rökte själva rapporterade att deras ögon blev mindre röda på jobbet, men annars var det magert, säger Göran Boëthius.

Vid det sista testtillfället hade den passiva rökningen bland de anställda minskat kraftigt. Icke-rökarna fick då bara i sig en trettiondel av den nikotin som de fick innan rökstoppet. Bland rökarna var skillnaden ännu större. Där hade nikotinhalten minskat till en sextiondel efter ett år.
– Att den faktiska exponeringen visade på en så markant minskning, tycker jag nog är mest tillfredsställande. Det är en garanti för att även allvarligare symptom som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar rimligen minskar, även om vi inte har kunnat undersöka det i den här studien, säger Göran Boëthius.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här