Nyheter SJUKDOM

Restauranganställda sällan sjuka

Korttidsfrånvaron bland restauranganställda är bland de lägre i Sverige. En förklaring är den höga andelen unga, tror Afa Försäkring som ligger bakom en ny rapport.

Publicerad 8 oktober 2019
Restauranganställda sällan sjuka
Restauranganställda hör till dem med lägst korttidsfrånvaro. Foto: Colourbox

Unga är mer sällan sjuka än äldre. Kvinnor blir oftare sjuka än män, och högst risk att drabbas av korttidssjukdom, det vill säga mellan 15 och 90 dagar, löper träindustri- och livsmedelsarbetare.

Det går att utläsa av en rapport från Afa Försäkring, där man undersökt hur korttidsfrånvaron bland privatanställda arbetare ser ut.

Lägst risk för korta sjukskrivningar har anställda i restaurang och storkök. Den främsta förklaringen tror man är att det är så hög andel unga som jobbar där.

Den totalt sett vanligaste orsaken till kort sjukfrånvaro bland privatanställda arbetare är sjukdomar i leder och rygg.

Samtidigt konstaterar Afa att den korta sjukfrånvaron bland unga kvinnor upp till 36 år ökar. Anledningen är framför allt psykisk ohälsa, där stressrelaterade symptom ökar mest.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här