Nyheter OKÄNDA STÖD

Därför får branschfolk sällan stödet

Hotell- och restauranganställda får sällan avgångsbidrag eller coachning. De kvalar inte in, eftersom de antingen är för unga eller så slitna att de sägs upp av personliga skäl.

Publicerad 26 augusti 2019
Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Den som varslas om uppsägning kan få rådgivning för att hitta ett nytt jobb, så som Camilla Lindström fick. Varslade kan också få AGB, ett avgångsbidrag.
Men det är sällan som HRF:s medlemmar får tillgång till rådgivning och bidrag.

Eftersom avgångsbidrag ges till uppsagda arbetare som är över 40 år är det få HRF:are som har åldern inne för att få bidraget, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.
– Säger man upp är det sist in först ut som gäller. Då blir det ofta de som är yngre som får gå och som inte har rätt till AGB.

Om AGB

  • Under 2018 beviljades totalt 3 620 personer AGB från Afa Försäkring. Av dem kom 177 från Hotell- och restaurangfacket.
  • Bidraget är ett engångsbelopp på upp till 50 705 kronor som betalas ut när anställningen upphört.
Det krävs för att få bidraget:
  • Arbetsgivare med kollektivavtal.
  • Uppsägning på grund av arbetsbrist.
  •  Ålder minst 40 år.
  • Anställningstid minst 50 månader.

Men det finns ytterligare en anledning till att HRF:are sällan får AGB och coachning. Det krävs nämligen att man är uppsagd på grund av arbetsbrist. Och branschens anställda brukar inte bli det, säger Per Persson.
– Det finns så många med visstids­anställningar, som arbetsgivaren kan välja att inte förlänga. Då behöver de inte säga upp tillsvidareanställda.

De tillsvidareanställda som ändå blir uppsagda blir ofta det på grund av förslitning, säger han.
– De orkar inte jobba längre och det finns ingen möjlighet till omplacering. Då blir de uppsagda av personliga skäl, vilket betyder att de inte har rätt till AGB eller coachning.

Man måste också jobba på ett företag med kollektivavtal. En del arbetsgivare som inte har tecknat avtal hänvisar till att de har ett försäkringspaket från Fora.
– Det paketet innehåller många olika försäkringar, men inte någon som gäller omställning. Arbetsgivaren har heller inte möjlighet att köpa till en omställningsförsäkring.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här