Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restauranganställd får böta 11 000 kronor för diskriminering

En anställd på en restaurang i Stockholm har dömts för olaga diskriminering av en kvinna med afrikanskt ursprung. Kvinnan nekades inträde på grund av sin hudfärg, enligt Stockholms tingsrätt som dömer den anställde till 11 000 kronor i dagsböter och skadestånd till kvinnan.

Publicerad 5 oktober 2006

Händelsen inträffade förra hösten på en känd nattklubb och restaurang i centrala Stockholm. Kvinnan skulle gå in på restaurangen där hon hade stämt träff med sin moster för att äta en bit mat och umgås. Men hon stoppades i entrén av en anställd som hävdade att hon var för berusad för att komma in.

Kvinnan försökte förklara för den anställde att hon var helt nykter men mannen stod på sig. Samtidigt kunde hon under stigande förvåning bara se på när han släppte in flera andra gäster med svenskt utseende, som till skillnad från henne visade tydliga tecken på berusning.

–   Att nekas inträde på grund av sin hudfärg var oerhört förnedrande, sa kvinnan under rättegången.
Hon gick direkt från restaurangen till en polisstation i närheten och tog med sig en polis tillbaka, som kunde intyga att hon var nykter och hjälpa till med att identifiera den man som nekat henne inträde.

Enligt polis, åklagare och tingsrätt handlar det om ett klart fall av olaga diskriminering på grund av ras, hudfärg och ursprung.
Den anställde hävdar dock att han är helt oskyldig.
–   Han är missnöjd med domen och vill överklaga till hovrätten, säger mannens försvarsadvokat Jonas Granfelt.
Den anställde säger att hela åtalet bygger på ett missförstånd. Han menar att han verkligen trodde att kvinnan var berusad och vidhåller att hans agerande inte hade någonting med hennes hudfärg att göra.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här