Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurang i AD för brott mot LAS

När Folkets Hus-restaurangen i Gävle fick pengaproblem sades personalen upp på grund av arbetsbrist. När nya ägare tog över, några månader senare, fick de inte komma tillbaka. I maj möter HRF de nya ägarna i Arbetsdomstolen.

Publicerad 18 mars 2014

Det var våren 2011 som Folkets Hus-restaurangen i Gävle hotades av konkurs och sade upp hela personalen. Strax därefter såldes lokalerna till ett bolag som valde att driva restaurangverksamheten vidare, efter bara ett kort uppehåll. Men de tidigare anställda fick inte komma tillbaka, i stället anställdes minst en ny person. Det menar Hotell- och restaurangfacket som företräder två av de uppsagda, en kvinna som arbetat på restaurangen sedan 1997 och en man som varit anställd sedan 2007.

Facket menar att de två borde ha fått anställning i det nya bolaget eftersom det har skett en verksamhetsövergång. Eftersom de blivit uppsagda på grund av arbetsbrist har medlemmarna dessutom förtur till återanställning, menar HRF, och stämmer de nya ägarna för brott mot lagen om anställningsskydd. Hotell- och restaurangfacket kräver sammanlagt drygt en halv miljon kronor i skadestånd och uteblivna löner till de två.

Arbetsgivaren har sagt till lokaltidningen Arbetarbladet att han inte anser  att det skett någon verksamhetsövergång, och att de två HRF-medlemmarna borde ha hört av sig tidigare om de ville ha jobb.

I maj är det förhandling i Arbetsdomstolen.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här