Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

AD: ”Rätt att avskeda städerska”

Folkets Hus-chefen misstänkte att städerskan slog in köp i kassan för att störa redovisningen, och avskedade henne. Korrekt handlat, menar Arbetsdomstolen och avvisar HRF:s stämning om ogiltigt avsked.

Publicerad 12 mars 2014

Städerskan hade arbetat tolv år på arbetsplatsen, en Folkets Hus-förening i Stockholmstrakten, när hon avskedades för drygt ett år sedan. Anledningen var, enligt arbetsgivaren, att hon medvetet försökt sabotera redovisningen genom att göra felaktiga inslag i restaurangens kassa. Motivet till detta skulle vara att dölja tidigare stölder ur kassan, menar chefen.

Kvinnan förnekar alla felslag. Hon menar i stället att alltihop är en hämnd för att hon tidigare anklagat sin chef för sexuella trakasserier.  

I maj 2013 stämde Hotell- och restaurangfacket Folkets Hus-föreningen i Arbetsdomstolen för ogiltigt avsked. Vid förhandlingen i januari i år ägnades mycket tid åt arbetsgivarens ”bevis” för städerskans påstådda felslag. Det handlade bland annat om jämförelser av de tider då de felaktiga kassaslagen gjorts, med de tider då städerskan varit ensam på arbetsplatsen. Chefen menar även att han vid ett tillfälle tagit städerskan på bar gärning vid kassan, något som städerskan helt förnekar.

Arbetsdomstolen konstaterar i sin dom att ord står mot ord, men att arbetsgivarens version är rimligare. Domstolen menar därför att inga fel begåtts när städerskan avskedades och friar arbetsgivaren. Hotell- och restaurangfacket döms därmed att betala motpartens rättegångskostnader på drygt 250 000 kronor.

Arbetsdomstolen var dock inte helt enig. En av ledamöterna, LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, ansåg att det inte går att sätta mer tilltro till arbetsgivarens berättelser än till städerskans och att det inte heller är uteslutet att någon annan kan ha gjort inslagen. 

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här