Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurang betalar skadestånd för brott mot kollektivavtalet

Under ett rutinbesök på en Subway-restaurang i Umeå uppdagade facket en rad missförhållanden. Arbetsgivaren ska nu betala skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Publicerad 25 april 2008

Under våren har HRF i Västerbotten hälsat på hos hotell- och restaurangarbetsplatser i området. En av dessa var en Subway-restaurang i Umeå.
– Det var tydligt att det fanns problem där, så det ordnades ett möte för personalen. Då kom det fram en hel del, säger Ulf Forsling som är ombudsman på HRF:s Västerbottenavdelning.

Bland annat arbetade personalen under scheman som stred mot kollektivavtalet och de anställda ansåg att de inte fick alla ersättningar som de hade rätt till. Efter flera förhandlingar med arbetsgivaren erkände han att han brutit mot kollektivavtalet och lovade betala skadestånd till förbundet, enligt Ulf Forsling.
– Han vek sig till slut på alla punkter, säger han.

Nu börjar enskilda förhandlingar. Ulf Forsling kommer att kräva skadestånd och ersättning för utebliven semester- och övertidsersättning för var och en av medlemmarna på restaurangen. Han tycker att de anställda på restaurangen har skött sig exemplariskt.
– De har varit väldigt duktiga. De har läst in sig ordentligt på avtalen, och inte varit rädda för att vara med på förhandlingarna. Det är väldigt roligt. Och restaurangen har nu fått en egen förtroendevald.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här