På menyn dryck

Visst finns det vin för varma mackor!

Till de varma mackornas matiga sälta passar det med lätthet i dryck. Fyllningen avgör om det blir alkoholfri lager eller mousserande vitt.

Publicerad 11 mars 2016
Mikkeller Drink’in The Sun
Mikkeller Drink’in The Sun, 11994, 16:90 kr. Kanongott alkoholfritt öl. Somrigt frisk och örtigt. Matchar kryddig mat.

Även den enklaste måltiden kräver gott i glaset. Vardagens stress gör att snabba recept passar middagen, gärna rätter som bara tar några minuter att tillreda och sedan några minuter ytterligare i ugnen. Varma mackor är matigt och lätt att kombinera med drycker.

Alkoholfritt, såsom ljus lageröl eller torr cider, som möter sälta i smörgåsarna är ett alternativ.

2013 Morgon Victor Berard, Frankrike, 5563, 109 kr, 750 ml. Frisk syra och rökig helhet med körsbär, blåbär och dragon i fokus, den lilla bitter­heten passar till en varm parisare.
2013 Morgon Victor Berard, Frankrike, 5563, 109 kr, 750 ml. Frisk syra och rökig helhet. Den lilla bitter­heten passar till en varm parisare.

Ett annat bra val är ett elegant rött vin. Druvan gamay fyller munnen med syra och stram bärighet, vilket lyfter smakerna och rundar av kryddigheten i varm parisare. Servera det röda vinet svalt för att uppleva ännu bättre spänst.

Crémant de Loire Brut Moncontour, Frankrike, 7474, 101 kr, 750 ml
Crémant de Loire Brut Moncontour, Frankrike, 7474, 101 kr. Tuttifrutti och tropisk frukt, friskt men med rondör. Spänstiga bubblor!

Till spännande fiskwraps med kryddig tahinisås passar franskt mousserande, ett torrt vitt vin som med frisk syra och stram frukt blir uppfriskande i kombination. Moussen och den gröna frukten i vinet matchar koriander och mynta i maten och blir till en lättsam helhet. En serveringstemperatur på åtta grader gör vinet rättvisa.

001 Moulin Touchais, Frankrike, 4196, 229 kr, 750 ml
2001 Moulin Touchais, Frankrike, 4196, 229 kr, 750 ml. Läcker sötma blir till friskt med hjälp av livlig syra. Honung och persika bland inslagen.

Söta viner med söta efterrätter ger mindre söta kombinationer, vilket gör att söta godissnibbar passar perfekt till sött vitt vin från Loire. Häll fem centiliter i glaset och njut till både päron och banan.
Om det blir vin över? Korka igen flaskan och ställ i kylen, en öppnad butelj klarar sig en vecka om vinet förvaras svalt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här