Till de varma mackornas matiga sälta passar det med lätthet i dryck. Fyllningen avgör om det blir alkoholfri lager eller mousserande vitt.
Även den enklaste måltiden kräver gott i glaset. Vardagens stress gör att snabba recept passar middagen, gärna rätter som bara tar några minuter att tillreda och sedan några minuter ytterligare i ugnen. Varma mackor är matigt och lätt att kombinera med drycker.
Alkoholfritt, såsom ljus lageröl eller torr cider, som möter sälta i smörgåsarna är ett alternativ.
Ett annat bra val är ett elegant rött vin. Druvan gamay fyller munnen med syra och stram bärighet, vilket lyfter smakerna och rundar av kryddigheten i varm parisare. Servera det röda vinet svalt för att uppleva ännu bättre spänst.
Till spännande fiskwraps med kryddig tahinisås passar franskt mousserande, ett torrt vitt vin som med frisk syra och stram frukt blir uppfriskande i kombination. Moussen och den gröna frukten i vinet matchar koriander och mynta i maten och blir till en lättsam helhet. En serveringstemperatur på åtta grader gör vinet rättvisa.
Söta viner med söta efterrätter ger mindre söta kombinationer, vilket gör att söta godissnibbar passar perfekt till sött vitt vin från Loire. Häll fem centiliter i glaset och njut till både päron och banan.
Om det blir vin över? Korka igen flaskan och ställ i kylen, en öppnad butelj klarar sig en vecka om vinet förvaras svalt.