På menyn dryckestipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vin för vinterns högtider

Vi går julen till mötes och det finns gott om tillfällen till måltidsfestligheter där vi bjuder på något extra och kanske vill imponera, åtminstone en aning, på våra gäster.

Publicerad 13 december 2012

Vällagad mat och goda viner behöver inte kosta skjortan, ansträngningen räcker långt och gästerna uppskattar omtanken av en trevlig måltid.
Välj budget, mittemellan eller lyx. Duka vackert och servera rätterna med viner som lirar med temat.

Mousserande är festlig inledning, cava eller champagne, budgetalternativet funkar till mycket medan de äkta bubblorna från Frankrike bjuder större komplexitet och kostar mer. Servera med syrliga småplock för att bygga upp aptiten. Om måltidens första rätt består av fisk, skaldjur och grönt med tydlig syra rekommenderas vitt vin med fräschör, gärna från svalare klimat som Österrike och Tyskland, vinerna är lysande i början av menyn. Mustigare rätter av samma råvaror funkar utmärkt till chardonnay från svala Bourgogne eller varma Sydafrika och Australien.

Generellt gäller att mustiga rätter som rödvinssåser, vilt och annat som smakar mycket, klarar fylligt rött. Vi väljer pinot noir till elegantare smaker och vinerna från Piemonte i Italien, shiraz från Australien och malbec från Argentina till rejäla rätter av kött.
Måltidens söta avslutning får sött sällskap, till friskt av frukt passar vita söta viner medan portvinet lirar utmärkt till choklad och nötter. Runda av med något starkt till kaffet, lagrad rom är gott och passar både män och kvinnor. Smaklig måltid!

Rekommenderas till vinterfesten

Mousserande viner
2739 Fourny Premier Cru Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike, 249 kr
99480 R & L Legras Grand Cru Brut Rosé, Champagne, Frankrike, 349 kr
77373 Petit Albet Brut, Cava, Spanien, 109 kr
7776 2009 L–Hereu de Raventós Blanc Brut, Cava, Spanien, 99 kr
7369 Anna de Codorníu, Cava Brut, Spanien, 89 kr

Vita viner
91209 2011 Steininger ­Weisser Burgunder Novemberlese, ­Österrike, 95 kr
97065 2011 Dreissigacker ­Grauburgunder, Tyskland, 89 kr
5882 2011 A Christmann Riesling, Pfalz, Tyskland, 125 kr
90099 Bellingham Ancient Earth Grenache Blanc, Sydafrika, 89 kr
97064 Mount Pleasant Elizabeth Semillon, Australien, 99 kr

Röda viner
97066 2005 Viña Olabarri Reserva, Spanien, 99 kr
90126 Altano, Portugal, 99 kr
99471 Rubello, Italien, 119 kr
92013 2009 Red Diamond
Merlot, USA, 89 kr
90070 2010 Inca Reserve
Malbec, Argentina, 85 kr
6310 2010 Penfolds Thomas Hyland Shiraz, Australien, 115 kr

Söta och starka viner
98133 2010 Johann Müllner Beerenauslese, Österrike, 79 kr
3690 2007 Castelnau de Suduiraut, Sauternes, Frankrike, 159 kr
98053 Reccua Moscatel,
Portugal, 99 kr
8026 Krohn Heritage Fine Tawny Port, Portugal, 99 kr

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här