På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Viktors händelserika år

Det hinner hända mycket på ett år. Särskilt om man råkar gå och vinna Årets Kock. Den Viktor Westerlind som gick segrande ur den stenhårda finalen i Göteborg i februari 2009 är inte riktigt samma kille längre.

Publicerad 18 mars 2010

Då var han en blyg 25-åring från ­Bromma. I dag är han en betydligt kaxigare och mer medievan mästerkock, som tycks ha vuxit ett par centimeter på kuppen. Det är med blandade känslor han räcker över titeln till sin efterträdare Gustav Trägårdh från restaurang Basement i Göteborg.
– Det känns både skönt att gå vidare och tråkigt på samma gång. Det har varit ett fantastiskt år, men också väldigt hektiskt. Jag får ta med mig de bästa bitarna, men det blir nog svårt att anpassa sig till vardagen igen.
Det är en av anledningarna till att Viktor valt att sluta på Fredsgatan 12 och numera jobbar inom Pontus-koncernen, där han bland annat ska syssla med catering.
– Jag har fått laga alltifrån hemma hos-middagar till femrätters för 350 personer och lunch för 1500 personer. Och så massor med tidningsuppdrag. Man har ju fått lära sig en hel del om matfotografering. Jag vill gärna fortsätta jobba lika fritt och omväxlande.

Året har inte varit lika glamouröst som Viktor föreställt sig, utan mest bestått av hårt arbete. Däremot har han lärt känna väldigt många nya människor.
– Plötsligt känns det inte alls konstigt att stå och prata med en sådan som Leif Mannerström. Men alla kontakter är guld värda. Erfarenheterna tar jag med mig om jag skulle vilja öppna egen krog någon dag. Och det vill jag nog
Viktor följer gärna säsongerna när han lagar mat. Han gillar också att ta vara på råvaror som är lite bortglömda och ser det som något av ett ansvar för kockar. Och så är det otroligt viktigt att maten ser både vacker och god ut. Detaljer är något han inte kan lägga ner nog med tid och energi på. Alltid finns det något litet moment som kan skruvas upp eller tvistas till ännu ett snäpp.

Kanske var det just sinnet för det estetiska som gjorde att just Viktor Westerlind vann den prestigefyllda tävlingen på första försöket. För de flesta krävs det åtskilliga försök att ens ta sig till final i vad som ­kommit att betraktas som SM i matlagning.
Med en sådan kickstart fick Viktor självfallet smak för tävlandet. Nyligen blev han invald som sista medlem i svenska kocklandslaget, ett hedersuppdrag så fint det kan bli i restaurangvärlden. 
En hel del kan han tacka sin farmor för.
– Både min farmor och hennes mamma var hushållslärare. Hela min grund och kärlek till mat har jag fått från dem. Jag har deras handskrivna receptbok hemma som jag inspireras av. Det känns som om det blir allt viktigare att hitta tillbaka till grunden.

Fem vinnare på mat efter säsong

Miljön. Råvarorna behöver inte fraktas så långt, alltså mindre utsläpp.

Plånboken. Råvaror är som billigast när tillgången är som störst.

Magen. Råvarorna smakar mest och bäst under högsäsong.

Fantasin. Utmana kreativiteten och använd det som finns just nu.

Själen. Det är härligt att få längta efter en råvara tills det äntligen är dags.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här