Vår älskade smörgåstårta
på två goda sätt
Smörgåstårtai ny variant eller en klassiker med fisk och skaldjur. Eller båda! Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vår älskade smörgåstårta på två goda sätt

En äktsvensk smörgåstårta på mormors vis med smak av hav. Eller en lyxig variant med grovt bröd och massor av ingredienser. Ska du ha en stor fest? Laga till båda!

Publicerad 27 maj 2011
inlinebild
Smörgåstårta de luxe innehåller allt från krabba till renstek. Foto: Stefan Wettainen

Smörgåstårta de luxe

8 portioner

  • 8 skivor grovt bröd
  • 4 rödlökar
  • 3 kvistar timjan
  • olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 100 g ädelost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 burk krabba
  • 1 dl strimlad gräslök
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 lime
  • 1 tsk rosépeppar
  • 50 g rökt renstek
  • 1/2 äpple
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 2 tsk pepparrot
  • 200 g philadelphiaost

Dekor:

  • färska fikon
  • svarta oliver
  • rödbetsgroddar
  • ruccola
  • grovhackade valnötter

Lägg brödskivorna tätt intill varandra och skär till önskad form.

Bred på fyllningarna:
Lager 1: Skiva rödlöken och mjukstek den med timjan­kvistarna. Tillsätt balsamvinäger och låt löken karamelliseras.
Lager 2: Mixa ädelost med 1 dl yoghurt. Blanda i hackad selleri.
Lager 3
: Blanda krabba, gräslök, crème fraiche och majonnäs, rivet limeskal, lite saft, rosépeppar.
Lager 4: Strimla renstek och blanda med 1 dl yoghurt, hackat äpple, persilja och pepparrot. Smaka av med lite salt.
Översta lagret: Rör philadelphiaosten mjuk och bred ut.

Låt stå i kylen över natten. Dekorera  precis innan servering.

Klassiker med fisk och skaldjur

  • 8 skivor hönökaka
  • 1/2 purjolök
  • 1 tub böcklingpastej
  • nymalen svartpeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 2 msk hackad dill + lite extra
  • 1 citron
  • 50 g röd rom
  • 2 kokta ägg
  • 100 g Lucullus smörgåssill
  • 1 dl hackade rädisor
  • 200 g philadelphiaost
  • 4- 6 skivor rökt lax
  • gräslök

Lägg upp två högar med hönökakor med kanterna mot varandra. Skär till en rund form efter uppläggningsfatet.
 
Bred på blandningarna i följande ordning:
Lager 1: Finhacka purjon. Blanda med böcklingpastej och peppra ordentligt.
Lager 2: Hacka räkorna grovt, men spara några till dekor. Blanda med crème fraiche, ­
1/2 dl majonnäs, dill, rivet citronskal, rom och pepparrot.
Lager 3: Hacka ägg och sill och blanda. Tillsätt lite av sillspadet, 1 dl majonnäs och rädisor.
Lager 4: Rör philadelphiaosten mjuk och bred ut på det översta brödlagret.

Låt stå i kylen i minst ett par timmar. Dekorera med lax, räkor, citronskivor, dill och gräslök innan servering.

Tips för en lyckad smörgåstårta

  • Kantskär brödet så suger det åt sig bättre.
  • Snåla inte med fettet. En torr smörgåstårta gör ingen glad.
  • Välj smakstarka ingredienser.
  • Stick in tandpetare ovanpå tårtan för att undvika att ytan kladdar av sig på plastfolien.
  • Låt tårtan stå till sig i kylskåpet i minst ett par timmar. Gärna längre.
  • Garnera i sista stund för ett fräschare intryck.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här