Vår älskade smörgåstårta på två goda sätt
Smörgåstårta i ny variant eller en klassiker med fisk och skaldjur. Eller båda! Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vår älskade smörgåstårta på två goda sätt

En äktsvensk smörgåstårta på mormors vis med smak av hav. Eller en lyxig variant med grovt bröd och massor av ingredienser. Ska du ha en stor fest? Laga till båda!

Publicerad 27 maj 2011

Smörgåstårta de luxe

8 portioner

  • 8 skivor grovt bröd
  • 4 rödlökar
  • 3 kvistar timjan
  • olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 100 g ädelost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 burk krabba
  • 1 dl strimlad gräslök
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 lime
  • 1 tsk rosépeppar
  • 50 g rökt renstek
  • 1/2 äpple
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 2 tsk pepparrot
  • 200 g philadelphiaost

Dekor:

  • färska fikon
  • svarta oliver
  • rödbetsgroddar
  • ruccola
  • grovhackade valnötter

Lägg brödskivorna tätt intill varandra och skär till önskad form.

Bred på fyllningarna:
Lager 1: Skiva rödlöken och mjukstek den med timjan­kvistarna. Tillsätt balsamvinäger och låt löken karamelliseras.
Lager 2: Mixa ädelost med 1 dl yoghurt. Blanda i hackad selleri.
Lager 3
: Blanda krabba, gräslök, crème fraiche och majonnäs, rivet limeskal, lite saft, rosépeppar.
Lager 4: Strimla renstek och blanda med 1 dl yoghurt, hackat äpple, persilja och pepparrot. Smaka av med lite salt.
Översta lagret: Rör philadelphiaosten mjuk och bred ut.

Låt stå i kylen över natten. Dekorera  precis innan servering.

Klassiker med fisk och skaldjur

  • 8 skivor hönökaka
  • 1/2 purjolök
  • 1 tub böcklingpastej
  • nymalen svartpeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 2 msk hackad dill + lite extra
  • 1 citron
  • 50 g röd rom
  • 2 kokta ägg
  • 100 g Lucullus smörgåssill
  • 1 dl hackade rädisor
  • 200 g philadelphiaost
  • 4- 6 skivor rökt lax
  • gräslök

Lägg upp två högar med hönökakor med kanterna mot varandra. Skär till en rund form efter uppläggningsfatet.

Bred på blandningarna i följande ordning:
Lager 1: Finhacka purjon. Blanda med böcklingpastej och peppra ordentligt.
Lager 2: Hacka räkorna grovt, men spara några till dekor. Blanda med crème fraiche, ­
1/2 dl majonnäs, dill, rivet citronskal, rom och pepparrot.
Lager 3: Hacka ägg och sill och blanda. Tillsätt lite av sillspadet, 1 dl majonnäs och rädisor.
Lager 4: Rör philadelphiaosten mjuk och bred ut på det översta brödlagret.

Låt stå i kylen i minst ett par timmar. Dekorera med lax, räkor, citronskivor, dill och gräslök innan servering.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här