På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Välj rosé med kvalité

Håll kvar sommaren lite längre med rosévin i glaset. Men undvik lådvinerna, lägg en extra slant och upplev i stället storheten med gott rosévin!

Publicerad 27 augusti 2010
inlinebild
Dagens roséviner är både välgjorda och smakrika. Foto: Colourbox

Rosévinets dåliga rykte är ett minne blott. Det är inte längre ett enkelt, läskliknande vin utan snarare välgjort och smakrikt.
Färgen kan skifta från svagt laxrosa till ljust rött. Den skapas genom att de blå druvskalen avlägsnas från musten i precis rätt ögonblick. De kvalitetsmedvetna odlarna har stor kunskap om hur lång tid som behövs för att ge färg och karaktär.
Mousserande rosévin görs däremot genom att blanda rött och vitt vin.

Även om rosévinet är störst i södra Frankrike och norra Spanien, produceras det i många länder. Franskt och spanskt är i allmänhet torrt och stramt medan chilenskt rosé är påtagligt sötare i karaktären.
Mellan­tinget av vitt och rött ger ett brett användningsområde. Smakrika fisk- och kyckling­rätter, lättsamma kötträtter och fräscha sallader funkar utmärkt till rosé.

Vinet passar också bra som svalkande »sällskapsvin«. Rosévinerna bör serveras kylda för att uppvisa spänst och frisk syra. Ett tips är att skippa de allra enklaste, kvalitén är i allmänhet dålig och lådvinerna är riktiga bottennapp. Lägg en extra slant och upplev i stället storheten med gott rosévin!

Rekommenderat i rosa

Stilla roséviner
2009 Castello di Ama Rosato, Toscana, Italien, nr 99549, 145 kr. 2009 Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt, Kamptal, Österrike, nr 90002, 129 kr.
2009 Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé, Côtes de Provence, nr 94280, 95 kr.
2009 Sancerre Les Baronnes Rosé, Sancerre, Frankrike, nr 94290, 149 kr. 2009 Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo, Montepulciano d–Abruzzo, Italien, nr 2242, 79 kr.
2009 Leth–s Have Pink, Niederösterreich, Österrike, nr 94236, 85 kr.

Mousserande roséviner
Gosset Grand Rosé Brut, Champagne, Frankrike, nr 7405, 459 kr.
Rotari Rosé, Trentino, Italien, nr 7701, 99 kr.

Alkoholfritt: Grains de Folie Syrah, Languedoc-Roussillon, Frankrike, nr 98463, 39 kr.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här