Utbildning gav ny karriär
Peter Brolin lämnade kockjobbet för att bli konditor. Nu trivs han bland sötsakerna på RC Chocolat i Sigtuna. Foto: Maria Annas
På jobbet utbildning
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Utbildning gav ny karriär

Branscherfarenhet och utbildning är en bra kombo för karriären. Peter, Linn och Robert utbildade sig till nya nivåer i arbetslivet.

Publicerad 16 februari 2011

Målet för Peter Brolin är att bli en duktig yrkesman. Efter gymnasiet har han jobbat som kock både på ett svenskt konferenshotell och på en italiensk krog. Han ville lära sig mer och vände sig till Komvux. Jodå, det fanns en konditoriutbildning i Stockholm. Peter bor i Enköping och pendlade i ett års tid. Alla kurser om livsmedelshygien slapp han, de hade han ju redan gjort på gymnasiet och hade betyg på.
– Jag är så nöjd. Utbildningen har gett mig ny kunskap och jag har upptäckt hur kul det är att göra desserter. Kursen är praktisk, vi fick prova allt och gå med folk som verkligen kan hantverket.

Han fick praktikplats på RC Chocolat i Sigtuna och är nu kvar där på ett föräldraledighetsvikariat. Vintertid är det ett brunmurrigt konditori med egen chokladtillverkning från böna till pralin. Sommartid finns även ett utekafé vilket besöks av de turister och sommargäster som väller in i den välburgna Mälaridyllen.
Ägarna står för recepten som är inspirerade av den franska konditorikonsten. Peter följer recepten och gör som han blir tillsagd, även om han insett att möjligheterna är oändliga.
– Jag lär mig väldigt mycket här. Den största utmaningen och fienden nummer 1 när det handlar om chokladtillverkning är kondens!

Efter sommaren vet Peter inte vad han ska göra. Han vet dock att han gillar sötsaker och skulle i framtiden vilja lära sig mer om socker, att blåsa socker och att göra skulpturer – och kanske så småningom tävla. Men först ett nytt jobb!

Fakta: Peter Brolin

Arbetsplats: RC Chocolat i Sigtuna.
Ålder: 26 år.
Favoritpralin: Peter gillar choklad med sälta som bryter det söta. Choklad och anis är en favorit liksom de salta chokladmandlarna.

Vill du göra som Peter?

Peter gick Culinarutbildningen i Stockholm, en gymnasial vuxenutbildning. Vänd dig till studievägledaren i din kommun och hör dig för vad det finns för eftergymnasiala utbildningar till buds. Det finns också arbetsmarknadsutbildningar som görs i uppdrag av arbetsförmedlingen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.