Underbart är fiskekort
Ewa Wallinder är nästan klar med dagens städrunda i stugorna. Foto: Pernilla Wahlman
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Underbart är fiskekort

På Älvkarleby camping tar säsongen inte slut när löven gulnar. Här anländer gästerna i takt med att laxen går ut och gösen går in, och personalen vet allt om fiskekort, fiskeregler och bästa kaststället.‚Äâ

Publicerad 17 november 2011

Redan vid bron över ån till Älv­karleby camping får man fiske­känning. En väderbiten lax i trä hälsar välkomna, och ger en förhoppning om vad som väntar: lax, gös, havs­öring, ­abborre och gädda. Dock inte samtidigt.
– Just nu tror jag att det är gös de fiskar, laxen har nog gått ut, säger Elin Törnblom.
Hon håller på att förbereda för dagens lunch i den röda huvudbyggnaden som rymmer både reception, restaurang och fiskeshop. Här säljs drag och flugor i små plastlådor och fiskespön för uthyrning står uppradade mot en vägg.
– De flesta har utrustning, men inte alla. En del hyr spön till sina barn, säger Elin.
Hon är konferensansvarig. Bland annat. Elin är även receptionist, fiskekorts­försäljare men just nu framför allt servitris.
Om det är fisket som campingen är mest känd för, så kommer lunchbuffén på god andraplats.
– Det är populärt bland folk i trakten. En bra dag kan vi ha uppåt 200 lunchgäster, säger Elin och tar en ringande telefon.

Campingen ligger i Älvkarleby, tre mil söder om Gävle. Det är framför allt dess placering, på en ö mitt i Dalälven, som gör den speciell. Vattnen här räknas till de bästa i Sverige när det gäller lax och havsöring.
– Folk kommer från hela landet och vi har mycket utlänningar. Just nu är det mycket tyskar, säger Elin.
Hon är, som flera andra, nyanställd. När campingen säsongsöppnade i mars var det i ny regi. I många år har kommunen arrenderat verksamheten till Samhall. Men när kontraktet löpte ut bestämde sig Samhall för att inte förlänga.
Med de nya ­arrendatorerna kom en rad arbetstillfällen, hett efterlängtade i trakten.
Städerskan Eva Wallinder ringde direkt.
– Jag har jobbat på Ericsson i Gävle i 20 år och blev arbetslös när de stängde förra året. Vi var 800 som gick därifrån så det har varit rätt ont om arbetstillfällen.
Eva står vid linneförrådet och packar sin lilla skrinda full. Hon är nästan klar med dagens städrunda i stugorna. I dag är bara en liten del av dem befolkade.
– Det är lugnare nu än under sommaren. Nu är det mest fiskare och en del arbetare som bor här i stället för att pendla, säger Eva och låser upp en av de populäraste ­stugorna, med veranda mot Dalälven.

Älven är bred och ström här. Lite varstans står flugfiskare, halvvägs ut i älven, koncentrerade och knäpptysta med gröna vadarbyxor upp till armhålorna. Då och då kastar någon och linan far fram och tillbaka så att flugan bara snuddar vattenytan innan den får falla.
Eva pekar ut en av sina ­grannar. Hon tillhör nämligen även gästerna här.
– Vi har vår husvagn stående här borta. Under somrarna bor vi här på heltid.
Evas man fiskar, det var därför de kom hit från första början. Själv fiskar hon inte.
– Eller jo, ibland. Lite gös, abborre och sådant. Men inte på riktigt.  

Fiskar gör däremot campingvärden Mattias Holmén. Fast sällan här.
– Jag far hellre ut till havet och åker ut med båten, säger han.
Mattias har kommit ner på sin lediga dag för att hälsa. Han säger att det inte gör något, han bor i närheten och är ändå nästan alltid här. När han fick erbjudande om ett jobb på campingen ­tvekade han inte.
– Det är kul. Jag har badat och lekt här sedan jag var liten.
Det brukar vara Mattias som ringer det dagliga morgonsamtalet till fiske­kontoret.
– Vi ringer för att kolla fiskevädret och andra förutsättningar. Vi får alltid frågor om det.
Ofta är förutsättningarna bra. Inte sällan plockas riktiga bjässar upp här. Mattias visar rekordlaxen som hänger på en vägg: 27,97 kilo tung och metern lång.  
– Det är en rejäl fisk. Det är rätt mycket jobb att få upp en sådan.
De lyckliga som får napp kan lägga sin fångst i restaurangens frys tills det är dags för hemfärd. Rensa får de dock göra själva i anläggningens lilla renseri. Förut kunde fiskarna också rapportera in sin fångst här till kommunen, men nu måste det ske på fiskekontoret någon kilometer bort. Men campingen erbjuder fortfarande en del av deras tjänster, säger Rose-Marie Imrell som serverar lunch i restaurangen.
– Vi samarbetar mycket. Vi säljer fiskekort och informerar om regler och fiskeförhållanden. Man har fått lära sig allt eftersom.
Rosie, som hon oftast kallas, har haft gott om tid. I 19 år har hon arbetat på Älvkarleby camping, med bara några kortare avbrott.
– Så jag var här när Samhall drev det. Det var lite annorlunda då, lite mer personal och annat tänk, säger hon och slår in en dagens lunch åt en gäst.

Lunchbuffén består alltid av en kötträtt och en fiskrätt. Dock ingen egen­fiskad fisk, berättar Thomas Vesterinen, som är en av de nya arrendatorerna.
– Om du ska ta upp en lax och rensa och servera så måste du ha tillstånd som vi inte har. Däremot har vi alltid en lax på a la carten, men den köper vi in.
Thomas har, liksom de andra tre delägarna, sina rötter här och känner för trakten. De vill gärna att fler ska upptäcka campingen. Ett steg var att byta namn från Älvkarleby fiskecamp till bara Älvkarleby camping.
– Förut var det första som mötte dig här fiskespön och fiskekepsar. Vi vill att även konferensgäster, barnfamiljer, båtfolk och folk från bygden ska komma hit.
Samtidigt inser de att fisket ger Älvkarleby camping stora fördelar jämfört med andra vanliga campinganläggningar.
– Vår säsong är ju så mycket längre, säger Thomas och tittar bort mot dörren där ett par fiskare kliver in med vadarbyxor, stövlar och väskor. De ser lite molokna ut, men verkar inte ha gett upp. Snabbt och under tystnad äter de innan de ger sig tillbaka mot Dalälven. Och alla fiskar som kan tänkas vänta på dem där.


Älvkarleby camping

Campingen ligger i Älvkarleby, cirka tre mil söder om Gävle, och har drygt 30 campingstugor och plats för 160 husvagnar. Anläggningen ägs av Älvkarleby  kommun som arrenderar ut verksamheten. För tillfället har campingen fem tillsvidareanställda samt en rad extrapersonal. Företaget är medlemmar i SHR. På campingen ligger också Camp Chinook, ett indianläger som ägs av en förening med syfte att öka förståelsen för indian- och pälsjägarkultur.

Fisketurism i Sverige

Fisketurismen är på tillväxt. År 2006 fanns drygt 1 300 företag i Sverige som helt eller delvis drev verksamhet relaterad till fritidsfiske. Sammanlagt omsatte verksamheten runt 500 miljoner kronor och hade cirka 1 000 helårsanställda. I Sverige finns 37 fiskarter som är tillåtna för sportfiske.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här