Det skäggstubbiga bäret passar både till grillat, i dessert och självklart som marmelad.
Syltkakor med krusbär
- 3 dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 100 g smör
- 1 msk vaniljsocker eller ½ tsk äkta vaniljpulver
- cirka ½ dl krusbärssylt
- 1 äggvita
- ½ dl finhackade rostade hasselnötter
För hand: Låt smöret bli rumsvarmt och dela det i mindre bitar. Lägg mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke.
–Finfördela smöret med en gaffel i bunken och blanda ihop med de andra ingredienserna.
Med matberedare: Dela det kylskåpskalla smöret i tre delar och lägg det tillsammans med mjöl, socker och vaniljsocker i matberedaren. Arbeta degen tills den nätt och jämnt formar klumpar.
Gemensam fortsättning: Lägg degsmulorna i en plastpåse och tryck ihop dem till en klump. Låt den vila i kylskåp i 20 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, dela i två delar. Forma varje del till en rulle, ungefär 3 centimeter tjock. Pensla med lite äggvita så fastnar nötterna lättare.
Häll de finhackade nötterna direkt på bakbordet och rulla degrullen i nötterna så att det fastnar runt om. Svep in rullarna i plastfolie och lägg dem i kylskåp i en halvtimme. Sätt ugnen på 225°C.
–Skär degrullarna i halvcentimeter-tjocka skivor. Lägg upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en liten grop i mitten av kakan med fingret och lägg i en liten klick sylt. Grädda i cirka 8 minuter.
Grillad kyckling med gräddig krusbärssås
4 portioner
Krusbärets sötsyrliga smak passar fint i matlagning. Satsa på en god, ekologisk kyckling.
- 4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben
- skal och saft från 1 citron
- 2 msk olivolja
- 1 kvist hackad rosmarin
- några kvistar finhackad färsk timjan
- salt och peppar
- 2 röda lökar
- 1 dl gröna krusbär
- 2 dl vispgrädde
- några krusbär och färsk timjan för dekoration
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form och pressa citronsaft över. Salta och peppra. Blanda olivolja med finhackade örter och rivet citronskal och ringla över kycklingen.
Skala och skär löken i klyftor, halvera krusbären. Lägg dem runt kycklingen i formen.
Sätt in i ugnen cirka 35 minuter. Kycklingen ska ha fin färg och köttsaften vara helt klar vid ett stickprov.
–När kycklingen är färdig: ta ut den ur formen och lägg på ett fat. Häll grädde i formen och sätt i ugnen i 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
–Häll såsen över kycklingen och garnera med krusbär och färsk timjan. Servera med små färskpotatisar.
Krusbärsmarmelad
Cirka 5 dl färdig marmelad
- 500 g sköljda, snoppade röda krusbär
- 1 vaniljstång
- ½ dl vatten
- 3 ½ dl socker
- skal av ½ citron
Koka upp krusbär, vaniljstång och vatten och låt puttra i 5–10 minuter. Tillsätt socker och finrivet citronskal. Låt koka i ytterligare 10–15 minuter.
–Skumma av och gör ett marmeladprov, lägg lite marmelad på en tallrik och sätt in i kyl eller frys i några minuter. Marmeladen ska »hålla ihop«.
Låt svalna något. Rör om och häll i rena burkar.
Krusbärsfool
En superenkel efterrätt. Går även att göra med krusbär sjudna i sockerlag om du inte vill göra marmeladen.
- ½ dl krusbärsmarmelad
- 3 dl vispgrädde
- krossade småkakor eller digestivekex
–Vispa grädden tills den tjocknat.
Blanda ner ½ dl marmelad i grädden och vänd sedan försiktigt ner 2–3 matskedar marmelad till.
Sätt in i kylskåpet i cirka 1 timme.
Toppa med krossade småkakor eller digestivekex.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.