Underbara krusbär!
I Italien serveras krusbärssås till grillad fisk, här en sötsyrlig, gräddig sås till kyckling. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Underbara krusbär!

Det skäggstubbiga bäret passar både till grillat, i dessert och självklart som marmelad.

Publicerad 19 juni 2014
inlinebild
Klassiska syltkakor blir extra goda med krusbärssylt. Foto: Ulrika Pousette

Syltkakor med krusbär

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk vaniljsocker eller ½ tsk äkta vaniljpulver
  • cirka ½ dl krusbärssylt
  • 1 äggvita
  • ½ dl finhackade rostade hasselnötter

För hand: Låt smöret bli rumsvarmt och dela det i mindre bitar. Lägg mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke.
–Finfördela smöret med en gaffel i bunken och blanda ihop med de andra ingredienserna.

Med matberedare: Dela det kylskåpskalla smöret i tre delar och lägg det tillsammans med mjöl, socker och vaniljsocker i matberedaren. Arbeta degen tills den nätt och jämnt formar klumpar. 

Gemensam fortsättning: Lägg degsmulorna i en plastpåse och tryck ihop dem till en klump. Låt den vila i kylskåp i 20 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, dela i två delar. Forma varje del till en rulle, ungefär 3 centimeter tjock. Pensla med lite äggvita så fastnar nötterna lättare.
Häll de finhackade nötterna direkt på bakbordet och rulla degrullen i nötterna så att det fastnar runt om. Svep in rullarna i plastfolie och lägg dem i kylskåp i en halvtimme. Sätt ugnen på 225°C.
–Skär degrullarna i halvcentimeter-tjocka skivor. Lägg upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en liten grop i mitten av kakan med fingret och lägg i en liten klick sylt. Grädda i cirka 8 minuter.

Grillad kyckling med gräddig krusbärssås
4 portioner
Krusbärets sötsyrliga smak passar fint i matlagning. Satsa på en god, ekologisk kyckling.

  • 4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben
  • skal och saft från 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 kvist hackad rosmarin
  • några kvistar finhackad färsk timjan
  • salt och peppar
  • 2 röda lökar
  • 1 dl gröna krusbär
  • 2 dl vispgrädde
  • några krusbär och färsk timjan för dekoration

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form och pressa citronsaft över. Salta och peppra. Blanda olivolja med finhackade örter och rivet citronskal och ringla över kycklingen.
Skala och skär löken i klyftor, halvera krusbären. Lägg dem runt kycklingen i formen.
Sätt in i ugnen cirka 35 minuter. Kycklingen ska ha fin färg och köttsaften vara helt klar vid ett stickprov.
–När kycklingen är färdig: ta ut den ur formen och lägg på ett fat. Häll grädde i formen och sätt i ugnen i 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
–Häll såsen över kycklingen och garnera med krusbär och färsk timjan. Servera med små färskpotatisar.

Krusbärsmarmelad
Cirka 5 dl färdig marmelad

  • 500 g sköljda, snoppade röda krusbär
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl vatten
  • 3 ½ dl socker
  • skal av ½ citron

Koka upp krusbär, vaniljstång och vatten och låt puttra i 5–10 minuter. Tillsätt socker och finrivet citronskal. Låt koka i ytterligare 10–15 minuter.
–Skumma av och gör ett marmeladprov, lägg lite marmelad på en tallrik och sätt in i kyl eller frys i några minuter. Marmeladen ska »hålla ihop«.
Låt svalna något. Rör om och häll i rena burkar.

Krusbärsfool
En superenkel efterrätt. Går även att göra med krusbär sjudna i sockerlag om du inte vill göra marmeladen.

  • ½ dl krusbärsmarmelad
  • 3 dl vispgrädde
  • krossade småkakor eller digestivekex

–Vispa grädden tills den tjocknat.
Blanda ner ½ dl marmelad i grädden och vänd sedan försiktigt ner 2–3 matskedar marmelad till.
Sätt in i kylskåpet i cirka 1 timme.
Toppa med krossade småkakor eller digestivekex.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här